Hlavní navigace

Bidenova administrativa zakročila proti čínským vývojářům superpočítačů

12. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Biden navazuje na Trumpa. Na černou listinu umístil dalších sedm čínských firem.

Spojené státy americké umístily na černou listinu nežádoucích dalších sedm čínských firem. Viní je z toho, že vyvíjejí superpočítače pro armádu. Jedná se o první krok administrativy nového prezidenta Bidena ztěžující Číně přístup k americkým technologiím.

Zákaz totiž zakazuje americkým společnostem daným firmám tyto technologie dodávat bez speciálního povolení. Sankciované společnosti patří v Číně k předním vývojářům superpočítačů a zároveň hrají klíčovou roli v plánech země na čipovou nezávislost. Dle Američanů však též spolupracují s armádou na programech vývoje zbraní hromadného ničení.

příloha_ovladnete_sva_data

Takzvané superpočítače mohou být tvořeny až tisíci propojenými procesory a jsou tak mnohonásobně výkonnější než běžné počítače. Miliardy operací, kterých jsou schopné v jediné vteřině, bývají využívány například při předvídání klimatických trendů, ve farmaceutickém výzkumu, ale též k simulaci nukleárních testů, stejně jako při vývoji nejmodernějších zbraňových systémů.

A Američané mají mimo jiné obavu, že Číňané získají přístup k americkým technologiím, které by jim pomohly dohnat Spojené státy v oblasti zbrojního průmyslu.

Byl pro vás článek přínosný?