Hlavní navigace

Cesta k bezplatnému FCoE otevřena

4. 8. 2011

Sdílet

I kvůli tomu, že je zájem o FCoE poněkud nižší, než se očekávalo, dodavatelé síťových karet a přepínačů pro 10Gb Ethernet začínají tuto technologii nabízet v mnoha případech zdarma.

FCoE (Fibre Channel over Ethernet) je standard podporovaný zejména firmou Cisco a slouží ke konvergenci infrastruktury LAN v datových centrech a sítí SAN (Storage Area Network) pomocí 10gigabitového Ethernetu. Významné firmy z oboru – Intel a Brocade – jsou mezi těmi, které funkce FCoE už poskytují zdarma.

Existuje několik faktorů pobízejících dodavatele snižovat ceny technologie FCoE nebo ji dokonce vůbec neúčtovat – nedostatečně vysoký zájem trhu, technologická nezralost, dostupnost konkurenčních alternativ (jako například virtualizované FC nebo Ethernet I/O), stále trvající ekonomické obtíže či zájem dodavatelů o nalezení způsobu pro povzbuzení prodeje síťových přepínačů.

„Při příchodu FCoE byla tato technologie k dispozici za vysoký příplatek,“ vzpomíná Alan Weckel, ředitel společnosti Dell’Oro Group. „Firma Cisco začala tuto technologii poskytovat zdarma, aby zvýšila množství prodaných přepínačů. Uživatelé ji totiž nenasazovali tak rychle, jak se čekalo a jak sám tento výrobce doufal.“

Cisco poprvé představilo FCoE v roce 2008 ve svém přepínači Nexus 5000 v provedení rack pro datová centra. Nejnižší cena byla 900 dolarů za port, ale nebylo výjimkou, kdy vystoupala i na 2 400 dolarů za port.

Cisco v současnosti trvá na tom, že technologii FCoE v přepínači Nexus 5000 stále zpoplatňuje, ale nesděluje k tomu žádné finanční podrobnosti. Tato společnost také tvrdí, že je potěšena, jak je  technologie FCoE od uvedení produktu Nexus 5000 přijímána.

„Od doby před třemi lety, kdy naše společnost a partneři poprvé oznámili funkci FCoE, jsme viděli rychlý nárůst přijetí unifikované struktury trhem,“ prohlašuje Jackie Ross, viceprezident skupiny společnosti Cisco pro serverový přístup a virtualizaci.  „Na přístupových přepínačích Nexus 5000 s 10Gb Ethernetem máme 33% dynamiku nárůstu FCoE. Všechny podporované síťové karty na naší platformě Unified Computing System jsou typu 10Gb Ethernet CNA (Converged Network Adapter) a podporují technologie FCoE, iSCSI, NAS i nativní Fibre Channel.“

Předpokládaný nárůst příjmů
Navzdory nízkým cenám za FCoE předpovídá Dell’Oro během příštích pěti let u této technologie 72% CAGR (Compound Annual Growth Rate, průměrný složený meziroční nárůst) – ze 180 milionů dolarů v roce 2010 na 2,7 miliardy dolarů v roce 2015. Ve skutečnosti však příjem za přepínače FCoE tvoří součást celkových výdajů za 10Gb Ethernet, které v současnosti činí 5 miliard dolarů ročně, uvádí zpráva firmy Dell’Oro.

„Dodávky množství portů síťových karet a přepínačů překročily předpověď na rok 2010, ale současně se ceny snížily,“ prohlašuje Tam Dell’Oro, zakladatel a prezident společnosti Dell’Oro Group.

„Ve své podstatě už neexistuje žádný rozdíl v průměrné prodejní ceně mezi porty přepínače FCoE a porty klasického switche 10G Ethernetu,“ tvrdí Dell’Oro. V roce 2010 byla průměrná koncová cena portu FCoE zhruba 475 dolarů, přičemž do roku 2015 by měla podle předpovědi analytiků poklesnout na pouhých 169 dolarů. Pro technologii 10G Ethernetu byla v roce 2010 průměrná koncová cena za port přepínače 442 dolarů a do roku 2015 by se měla snížit na 178 dolarů, což je více než v případě FCoE.

Tento rozdíl v cenách mezi 10G Ethernetem a FCoE v roce 2015 – a v letech 2011 až 2014 – je zapříčiněn vyšší koncentrací optických rozhraní pro technologii 10G Ethernet (bez FCoE). „Naopak FCoE jako technologie pro konvergenci síťového přístupu bude více využívat měděné kabely,“ tvrdí Weckel ze společnosti Dell’Oro.

Společnost Infonetics Research předpovídá, že přepínače FCoE budou tvořit v roce 2014 obrat 2 miliardy dolarů, a to oproti téměř nerozeznatelnému trhu v roce 2009. Technologie FCoE by podle ní měla rovněž předstihnout řešení Fibre Channel. Bude to však trvat 8 až 10 let, protože instalovaná základna Fibre Channel je podle analytiků velice široká.

Průměrná koncová cena za síťové karty FCoE mezitím poklesne ze 308 dolarů v roce 2010 na 138 dolarů v roce 2015. Společnost Intel nedávno oznámila, že bude přidávat funkci FCoE ke svým síťovým kartám X520 10 G bez navýšení ceny.

Firma Brocade, která je lídrem na trhu s řešeními Fibre Channel SAN, uvádí, že totéž již dělá téměř rok u svých síťových karet CNA (Converged Network Adapter). Brocade také nabízí technologii FCoE ve své řadě přepínačů 8000, a to bez růstu jejich ceny. A představitelé tohoto výrobce ale rovněž tvrdí, že u jejich přepínače VDX 6720 navyšuje řešení FCoE cenu, ale neuvádí k tomu žádné finanční podrobnosti.

„Zaznamenáváme růst poptávky, ale nevidíme stejně vysoké zvýšení jako společnost Dell’Oro,“ prohlašuje Doug Ingraham, viceprezident produktů pro datová centra ve společnosti Brocade. „Naopak u technologie FCoE sledujeme její odvrácenou stránku – zákazníci totiž začínají být poněkud skeptičtí.“

Dlouhá cesta vpřed
Ingraham prohlašuje, že technologie FCoE stále potřebuje určité „upevnění a dozrání“, než může být nasazena pro důležité aplikace v datových centrech. Podle něho stále existuje mnoho otázek, které je nutné u této technologie vyřešit, jako jsou správa, diagnostika, odstraňování problémů v implementacích FCoE a také kdy je nejlepší ji nasadit pro konvergenci dat a úložiště vs. zachování oddělenosti sítě pro datové přenosy a pro úložiště.

„Jde o nejlepší postupy,“ vysvětluje Ingraham. „Zákazníci stále mohou separovat obě infrastruktury z důvodu správy. Existují případy, kdy dává smysl použít konvergenci, a naopak kdy dává smysl zachovat jejich striktní oddělení.“

Cisco uvádí, že FCoE dává určitý smysl v místě síťového přístupu k serveru, a to z důvodu 80% konsolidace a úspor nákladů z jednotné struktury – je použito méně síťových karet a kabeláže. Tento výrobce nedávno rovněž představil přepínač Nexus 5500, který je navržen tak, aby umožňoval nakonfigurovat libovolný port jako 10G Ethernet s podporou FCoE, iSCSI a NAS, nebo jako nativní řešení pro sítě Fibre Channel.

„Věříme, že transport 10G Ethernetu je základním klíčem k poskytování flexibility, která umožní IT organizacím použít jednu kabeláž a poté připojit libovolný druh úložiště do výpočetní infrastruktury,“ tvrdí Ross ze společnosti Cisco. „Roste počet zákazníků, kteří přecházejí na unifikovanou strukturu, protože přináší vyšší efektivitu datového centra, zjednodušuje správu a zrychluje nasazení virtualizace a cloudových služeb.“

Společnost Dell’Oro se domnívá, že FCoE je v rámci šasi blade serverů jasnou volbou. „Nejsou zde žádné složitosti jako problémy s interoperabilitou mezi více dodavateli a serverovými operačními systémy,“ tvrdí Tam Dell’Oro.

„FCoE připojí server k přepínači FCoE uvnitř šasi blade serveru a tento switch zasílá přenosy dále přes linky Ehernetu nebo Fibre Channelu – této kombinaci rozumí všechna zařízení. Namísto nutnosti použít oba typy přepínače (pro Ethernet a pro Fibre Channel) potřebují uživatelé jen jeden, a díky tomu získají v blade serveru další volný slot.“

Blízká budoucnost
Weckel je přesvědčen, že 40Gb Ethernet v serverech napomůže přijetí FCoE vyřešením rozdílů v šířce pásma mezi technologií Fibre Channel (4, respektive 8 Gb/s) a 10Gb Ethernetem. Na pozadí boje o serverový přístup probíhá také definice příslušných standardů, jako jsou TRILL a SPB (Shortest Path Bridging), které mohou napomoci nasazení technologie FCoE ještě hlouběji v jádru sítí datových center a vně v cloudu, díky čemuž je poskytován jediný fyzický přístupový bod mezi core switchem a úložnými poli.

Weckel také očekává, že v roce 2012 technologie FCoE v modulárních centrálních přepínačích, jako je třeba Cisco Nexus 7000, přinesou výrobcům „zajímavý obrat“ – 100 milionů dolarů nebo dokonce i více.

Koupit
Vyšlo v Computerworldu 9/2011
Časopis lze koupit se slevou 20 %

Byl pro vás článek přínosný?