Hlavní navigace

Cloudové databáze od Googlu jsou nyní rychlejší

10. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © CenturionStudio.it - Fotolia.com
Velké firmy mohou nyní na cloudu od Googlu používat větší a rychlejší databáze MySQL a po omezenou dobu také testovat Cloud SQL zcela zdarma.

Databáze Cloud SQL od Googlu nyní nabízí více místa, rychlejší čtení dat a rychlejší zápisy. Produktový manažer Googlu Joe Faith k tomu napsal, že díky nárůstu výkonu mohou (nejen) velké firmy nyní na Cloud SQL spouštět větší databáze MySQL rychleji než kdy dříve.

Faith se svým týmem zvýšili kapacitu dostupného místa na Cloud SQL pro jednotlivé uživatele až o 100 GB. Rychlejší čtení a zápisy jsou možné hlavně díky přidané paměti – uživatelé nyní mohou využít až 16 GB RAM, díky čemuž se množství přenesených dat za danou časovou jednotku zečtyřnásobí. Kromě vylepšení výkonu Google umožňuje uživatelům označeným jako Premier, aby si vybrali, zda svá data chtějí ukládat v databázích umístěných v datacentrech ve Spojených státech, nebo Evropě.

Google oznámil vylepšení svého Cloud SQL jen dva dny poté, co s podobnou informací přišel i Amazon u svých Amazon Web Services. Amazon na východě a západě USA také snížil ceny svých cloudových služeb o čtrnáct procent. Velká firma tak za hodinu provozu může nově ušetřit až pět centů.

Podobně jako Amazon, i Google nyní nabízí bezplatnou trial verzi Cloud SQL. Uživatelé si mohou databáze na jeho cloudu zkoušet zcela zdarma s využitím „malého množství paměti RAM“ až do 500 MB po dobu sedmi měsíců. Uživatelé, kteří chtějí Cloud SQL s 16 GB paměti, zaplatí buďto 46,884 dolarů denně (v ceně je 10 GB místa a 32 milionů dotazů) nebo 3,08 dolarů za hodinu plus 0,10 dolarů za každý milion dotazů.

Byl pro vás článek přínosný?