Hlavní navigace

Efekt QWERTY: Písmena vpravo máme radši

2. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © Aleš Nowák - Fotolia.com
Pozitivněji prý hodnotíme i slova, kde převládají písmena z pravé části klávesnice. Totéž platí i pro leváky.

Kyle Jasmin z University College London a Daniel Casasanto z New School for Social Research (New York) přišli s překvapivým tvrzením, jak klávesnice počítače ovlivňuje náš vztah k jednotlivým písmenům, ale i celým slovům.

Základní tvrzení – máme radši písmena v pravé části klávesnice, a tedy pozitivněji hodnotíme i slova, kde tato písmena převládají. Písmena na pravé straně klávesnice se nám prý píšou lépe, a to nejen proto, že většina z nás je praváky. V této části je totiž písmen také méně, a z toho důvodu se nám tolik nepletou; děláme zde méně překlepů, psaní je pro nás jednodušší.

Popsaný účinek se neomezuje jen na slova anglická. Vědci celý efekt testovali kromě anglických mluvčích také na španělských a holandských. Všichni účastníci experimentu dostali za úkol napsat 1 000 slov a pak je roztřídit podle vyvolané emoce. Zvolené jazyky mají jinou výslovnost odpovídající jednotlivým písmenům, čili rozdíly by neměly být výsledkem zvuku slova, ale opravdu umístění písmene na klávesnici, tvrdí autoři studie. Zvlášť výrazný má být celý efekt u nových slov, která vznikala i třeba v souvislosti s elektronickou komunikací a jinak se nepoužívají (nevyslovují). Zmíněn je v této souvislosti např. akronym LOL (Laughing Out Loud, smát se nahlas). Kladný vztah máme i k slovům jen vytvořeným za účelem testování této hypotézy, která jinak nic neznamenají (PLOK); ba naopak zde má být efekt ještě silnější, protože emocní odezvu neruší sémantika. Písmena na pravé straně klávesnice a z nich utvořená slova preferovali v rámci experimentu i leváci, což opět posiluje přesvědčení, že klíčové pro tento rozdíl opravdu je, kolik písmenek se nachází v které části klávesnice.

Jak shrnuje s nadsázkou New Scientist, John je nám sympatičtější než Dexter, pony než horse. Zajímavé je, že tímto způsobem by se také dalo zčásti vysvětlit, proč mezi dvěma synonymy začne jedno slovo postupně vytlačovat výraz konkurenční.

 

Zdroj: New Scientist

 

příloha_ovladnete_sva_data

Poznámka: Asi před rokem se objevil i průzkum, podle něhož dokonce něco podobného funguje i při psaní SMS a vyťukávání čísel na mobilním telefonu. Pokud číslo zadáváme ručně, má na nás podvědomě působit, že bychom stejnými klávesami mohli napsat i slova. Takže třeba 5683 může dokonce asociovat s „love" a prý způsobit, že jen kvůli tomu získáme k volané osobě lepší vztah.

Až se tomu opravdu věřit nechce, i když u generace, která posílá SMS i poslepu a zvonek mačká palcem, je možné všechno.

Byl pro vás článek přínosný?