Hlavní navigace

Enterprise cloud: Nejčastější otázky

22. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © Vladislav Kochelaevs
Veřejný cloud, privátní cloud, hybridní cloud a multicloud: spousta pojmů, mnoho zmatku. Který cloud je ale ideální právě pro vaší organizaci? Napovíme: pravděpodobně nebude jen jeden.

Podle nedávné studie IDC počítá až 82 % společností s tím, že do roku 2020 budou používat tři nebo více druhů cloudu, včetně on-premises, virtuálního privátního či sdíleného veřejného cloudu od vícero dodavatelů. Ideálně k tomu navíc chtějí jeden cloud, který všechny ostatní propojí.

Tím se dostáváme k podnikovému, nebo také firemnímu cloudu (používá se však pojem enterprise cloud). Enterprise cloud vám dává jednotný vstupní bod ke správě celé IT infrastruktury a souvisejících aplikací v jakémkoliv rozsahu. Jde však zároveň o další cloud v už tak přeplněné oblasti. Možná proto panuje kolem enterprise cloudu tolik nezodpovězených otázek – obzvláště na téma „k čemu vlastně slouží“ a „v čem je odlišný“.

Odpovězme proto na opakující se dotazy zde, přehledně a srozumitelně.

 

1. Co je Enterprise cloud?

Enterprise cloud vám umožní snadnou správu zdrojů, zvýší flexibilitu a usnadní správu cloudu ve vašem datovém centru. Staví na stejném principu jako veřejný cloud: snadné škálování, odolnost a dostupnost jsou prioritou. To vše je ovšem dostupné v přehledném portálu, kde lze skrze konzoli vaše cloudy a datová centra spravovat. Pomocí podnikového cloudu můžete snadno rozšířit svůj veřejný cloud; hybridní je už v podstatě vestavěn.

 

2. V čem se enterprise cloud liší od veřejného (AWS, Azure apod.?)

Data centra AWS a Azure ovládá Amazon, resp. Microsoft, a z většiny tak data leží mimo vaši organizaci. Uživatele navíc nutí vytvářet a implementovat aplikace, které vyhovují procesům a architekturám těchto cloudových obrů. Enterprise cloud nabízí to nejlepší z obou světů: veřejný cloud ve vlastní serverovně podpořený technologií, která je pro vaši organizaci nejvhodnější a pomocí které lze jednoduše a flexibilně spravovat data – ve veřejném cloudu, je-li to potřeba.

 

3. Jaké aplikaci v enterprise cloudu běží?

Enterprise cloud je velmi vhodný pro aplikace, na něž se firmy spoléhají – od těžko převoditelných, zastaralých aplikací po ty nejmodernější, vytvářené přímo pro cloudová prostředí. Jako příklad lze uvést:

  • Business-critical aplikace: databáze Oraclu, E-Business Suite, SAP Business Suite, Microsoft SQL Server, Microsoft Dynamics, IBM DB2 a mnoho dalších
  • Aplikace pro instant messaging a podporu spolupráce: Microsoft Exchange a SharePoint, unifikovaná komunikační řešení typu Cisco UC, Avaya Aura nebo Microsoft Skype for Business
  • Virtualizace a privátní cloud: podpora Multi-hypervisor pro VMware ESXi, Microsoft Hyper-V nebo Nutanix AHV
  • Big data a cloudové aplikace: Splunk, Hadoop, MongoDB, Elastic a další
  • VDI a virtualizace aplikací
  • ROBO implementace
  • Vývojářské a testovací aplikace: Puppet, Docker, Chef

 

4. Jaké jsou hlavní výhody tohoto typu infrastruktury?

Enterprise cloud má jednu obrovskou výhodu: možnost volby. Získáváte to nejlepší z obou světů – nebo spíše obou cloudů: dostupnost veřejného cloudu včetně oblíbené pay-as-you-go struktury spolu s kontrolou a bezpečností, kterou dokáže nabídnout jen privátní cloud ve vlastním data centru. K tomu všemu je navíc Enterprise cloud navržen přímo pro potřeby podniků a často i jejich konkrétních nároků.

Další klíčové benefity zahrnují:

  • Možnost téměř okamžité implementace aplikací.
  • Možnost automatizace správy aplikací a přidělování specifických práv a/nebo služeb vlastníkům aplikací nebo vývojářům.
  • Snížení nákladů až o 60 %.
  • Svoboda vybrat si vlastní hardware a VMM řešení.
  • „Neviditelná infrastruktura“ vám umožní soustředit se přímo na samotné aplikace a služby poskytnutím nástrojů ke správě celého životního cyklu aplikací.

 

5. Pro jaké firmy je enterprise cloud určen?

Enterprise cloud vznikl specificky pro potřeby společností, a byl na míru vytvořen pro požadavky jak současných podnikových aplikací, tak jejich příštích generací. Krása podnikového cloudu však spočívá v demokratizaci cloudových aplikací. Firmy získají ty samé výhody nehledě na jejich velikost.

 

6. Co lidé od cloudu očekávají a proč je pro ně vhodný právě enterprise cloud?

Dnešní IT týmy mají od cloudu konkrétní očekávání: rychlejší komerční nasazení produktů a služeb, snadné škálování a možnost více se zaměřit na samotné aplikace a služby oproti infrastruktuře, na které běží. Enterprise cloud všechna tato očekávání plní díky svému vysokému výkonu, bezpečnosti a nižších nákladech ve srovnání s veřejným cloudem.

 

7. Pro koho je enterprise cloud určen?

Osvojení enterprise cloudu probíhá u všech typů společností včetně těch ve zdravotnictví, maloobchodu, finančních službách, výrobě nebo ve státních úřadech.

V podnicích ženou míru osvojení kupředu primárně IT oddělení, která se pokouší o modernizaci datových center. Chtějí výhody cloudu, jeho služeb a SLA spolu s bezpečností a kontrolou, na kterou jsou u on-premises serveroven zvyklí. Enterprise cloud poskytuje to nejlepší z obou světů. Na druhou stranu vlastníci společností a vývojáři aplikací rovněž na enterprise cloud přecházejí, neboť chtějí rychle dostat své produkty na trh, aniž by je IT zdržovalo.

Jejich zpětná vazba k fungování enterprise cloudu ukazuje řadu výhod služby, včetně zjednodušení IT, zlepšení růstu, úspor nákladů a snazší správy aplikací nebo využití inovativních technologií. Mezi nejoblíbenější specifika enterprise cloudu patří flexibilita, bezpečnost, dostupnost a snížení operačních nákladů za datová centra.

 

8. Jak dělá enterprise cloud podniky inovativnějšími?

Spolehlivost

Lákavým je enterprise cloud i díky tomu, že „prostě funguje“. Není třeba mít ve firmě specialistu a zaměstnanci netráví zbytečné množství času na tvorbě infrastruktury. Místo toho se mohou soustředit na to, co je důležité: služby a produkty.

Možnost volby

IT týmy mají díky enterprise cloudu spoustu možností: samy si vybírají hardware, cloud a další prvky infrastruktury, jako je virtualizace, síťové připojení nebo veřejný cloud, který už mají nebo chtějí a který se hodí pro aplikace, jež využívají.

Chytré utrácení

Společnosti se na enterprise cloud obrací také pro jeho systém placení, kdy zákazník utrácí jen za to, co skutečně využívá. Mezi platební možnosti patří CAPEX nebo OPEX a uspořené finance v IT lze utratit za vývoj nebo nákup dodatečných aplikací a služeb.

 

9. Jak dělá enterprise cloud IT týmy inovativnějšími?

Okamžitost

Jedno kliknutí pro aktualizace softwaru, získání nové funkčnosti a okamžité implementace bez jakýchkoliv potíží.

Specialisté se stávají architekty

Když odstraníte nutnost údržby infrastruktury, IT specialisté se mohou soustředit spíše na výstavbu funkční architektury k podpoře aplikací umožňujících společnosti škálovat růst a rozvoj.

Automatizace

Správa IT je plně automatizována a přizpůsobitelná jediným kliknutím.

Správa aplikací

S enterprise cloudem IT týmy už nemusí věnovat tolik času infrastruktuře, místo toho se mohou soustředit na správu životního cyklu aplikací. Veškerá data o aplikacích a procesech lze jednoduše propojit s jejich softwarovými blueprinty. Tyto návrhy poté lze jednoduše představit koncovým uživatelům v závislosti na jejich potřebách.

 

10. Je správa enterprise cloudu pod mojí kontrolou nebo ji zajišťuje prodejce?

Enterprise cloud dělá infrastrukturu „neviditelnou“ a správu velmi jednoduchou. Může zahrnovat lokální data centra, hostované serverovny i veřejný cloud. Správná odpověď na tuto otázku tedy zní: záleží na tom, kde se nachází vaše infrastruktura.

 

11. Propojuje se enterprise cloud s mými ostatními IT prostředími?

Možnost volby je velkou výhodou enterprise cloudu. IT týmy si vybírají hardware, hypervizor, softwarové prvky a služby veřejného cloudu, jaké chtějí; mohou u toho vzít v potaz vytížení i účel infrastruktury.

 

12. Je enterprise cloud hardwarové nebo softwarové řešení?

Softwarové. Software je tím, co umožňuje multicloudové operace. enterprise cloud spojuje privátní, veřejný a distribuovaný cloud, zjednodušuje infrastrukturu a správu aplikací nehledě na hardware; ať už zvolíte Nutanix, HP, Dell, Cisco, Lenovo nebo IBM.

 

13. Jaký je rozdíl mezi hybridním cloudem a enterprise cloudem?

Hybridní cloud spojuje vlastnosti privátního a veřejného cloudu; problémem tradičního pojetí hybridního cloudu je ovšem jeho dichotomie: nejmodernější a nejlepší cloudová řešení na jedné straně a dávno zastaralý hardware na té druhé. Enterprise cloud přivádí výhody cloudu do firemního data centra a zajišťuje obdobnou funkčnost u datového centra, privátního cloudu, a také u distribuovaného a edge cloudu. Posledním podstatným rozdílem je optimalizace enterprise cloudu pro správu a automatizaci aplikací; tradiční hybridní cloud není vhodný k automatizaci aplikací v multicloudovém světě.

 

14. Jak enterprise cloud změní každodenní správu IT infrastruktury?

V IT musí vaše infrastruktura pracovat pro vás – a ne naopak. Drahocenný čas strávený správou infrastruktury se může stát věcí minulosti. Enterprise cloud otevírá dveře možnosti trávit čas nad hodnotnějšími aktivitami, jako je správa aplikací nebo automatizace.

  • Infrastruktura, která „prostě funguje“.
  • Jednoduché, jedním kliknutím řízené operace.
  • Schopnost automatizovat a integrovat aplikace skrze škálovatelné REST API a PowerShell crndlet.
  • Možnost centrální správy vícero lokalit.
  • Podpora několika nezávislých administrátorských konzolí.

 

15. Jak se změní plánování pro budoucí aplikace a změnu růstu s enterprise cloudem?

Enterprise cloudy nabízí provisioning infrastruktury, která pokryje potřeby růstu i aplikací. Dává vám do rukou schopnost nezávisle škálovat výkon a úložiště a také spravovat vytížení na jakémkoliv v cloudu, uvnitř i mimo data centrum. Spoléhají se navíc na strojové učení a umělou inteligenci k předvídání potřebných zdrojů, což IT administrátorům umožňuje včas se připravit na příchod nových aplikací a škálování.

 

16. Jaké změny po stránce managementu bych měl s příchodem enterprise cloudu očekávat?

Enterprise cloud zjednodušuje a zpřehledňuje správu cloudu a aplikací. Odstraňuje nutnost rozděleného provisioningu úložiště či separované správy virtualizace a umožňuje starat se o systémy s různými typy VMM.

 

17. Jak enterprise cloud pomáhá v integraci agilních procesů do každodenních operací?

Mnoha způsoby. Uvedeme ty nejčastější:

  • Snadno přizpůsobitelné blueprinty aplikací pro; know-how firmy a BI je ve workloadech integrováno.
  • Implementace aplikací jsou standardizovány napříč cloudy a různými infrastrukturami, což má za následek vyšší kontinuitu a výkonnost.
  • Ručně prováděné operace nahrazuje automatizace.
  • Vývojová a testovací fáze je rychlejší, Enterprise cloud je proto ideální pro DevOps; všechna prostředí jsou si navíc podobná a omezují tak chyby, které při vývoji vznikají.
  • Workloady lze snadno implementovat na cloud vašeho výběru jediným kliknutím.

 

18. Jak enterprise cloud pomáhá organizacím osvojit si DevOps metodiky?

Implementace DevOps metodik zvyšuje agilitu a zrychluje dodání produktu na trh. Většina organizací DevOps využívá prostřednictvím již implementované infrastruktury. Konvenční infrastruktura postavená na oddělených serverech, úložištích a sítích vytváří znatelné komplikace, které zpomalují vývoj a vytváří chyby. Enterprise cloud přináší konvergenci a spolu s ním redukuje složitost, zvyšuje agilitu a pomáhá eliminovat běžné problémy infrastruktury, mezi které patří fragmentace a pomalý provisioning. To DevOps týmům pomáhá automatizovat provisioning infrastruktury.

příloha_ovladnete_sva_data

 

19. Co je součástí enterprise cloudů?

  • Infrastruktura dodávaná na klíč skrze on-premises data centra a služby veřejného cloudu.
  • 100% softwarem řízená infrastruktura spojující server, výpočetní sílu, virtualizaci, úložiště, síť a bezpečnost.
  • Strojové učení a umělá inteligence pro analytiku a zjednodušení operací.
  • Flexibilní náklady, které podnikům umožňují využívat pouze ty zdroje, které potřebují a ve chvíli, kdy je potřebují.
  • Integrovaná bezpečnost a snazší správa.
  • Mobilita aplikací, která umožňuje firmám využívat své aplikace kdekoliv bez potíží způsobovaných odlišnou infrastrukturou.
  • End-to-end správa aplikací a automatizace.

Byl pro vás článek přínosný?