Hlavní navigace

Evoluce mobilů vede k revoluci u hodinek

24. 3. 2013

Sdílet

 Autor: © bakharev - Fotolia.com
Pravděpodobně nastává éra chytrých hodinek. Řada uživatelů – ale i výrobců – tápe v tom, co od nich očekávat.

Stejně jako tolikrát v minulosti, Apple nevytváří něco nového a zcela originálního, ale nějakým způsobem přispívá ke startu nového trhu. Chytré hodinky v mnoha různých podobách tu s námi jsou již desetiletí. Jejich „chytrost“ se projevuje nějakými nadstandardními informačními funkcemi a „hloupost“ tím, že se dosud vůbec žádným nepodařilo zásadně prosadit na trhu.

Ale byly to právě nepotvrzené zprávy, že Apple připravuje svou verzi hodinek, aby odstartovaly mediální bláznění a očekávání uživatelů. Řada z nich se nikdy nad svými hodinkami nepozastavila, respektive je přestala nosit úplně, ale teď si kladou otázkou, jak je kouzelníci z Applu dokáží vylepšit. Ve stejný okamžik samozřejmě všichni ostatní, především výrobci ICT, přispěchali se zprávami o vlastních prototypech, které dosud tiše sušili ve svých laboratořích. Tento týden to byl pro změnu Google a jeho skupina Android, jehož hodinky budou uvedeny 15. května a zřejmě se budou záhy na to prodávat.

O chytrých hodinkách je dnes asi jen jedna věc víceméně jistá, svět pro ně do jisté míry dozrál, v tomto okamžiku se do něj všichni tlačí a samotný Apple se svým pravděpodobně reálným produktem bude přicházet na přecpaný trh, i když to nic nevypovídá o tom, jak úspěšný bude.

Poslední týdny přispěly k tomu, že je řada omylů nebo pravd ohledně budoucích chytrých hodinek přece jen vidět zřetelněji.

Revoluce je téměř jistá. Prakticky každý velký výrobce spotřební elektroniky chce nějaké hodinky uvést a soutěž o výrobek s co nejlepší cenou a sadou funkcí se již rozeběhla, aniž by vlastní prodej v tomto segmentu opravdu začal. Zdá se, že to bude jeden z dalších nezbytných doplňků.

Hodinky sice již téměř nikdy nenosí, ale skutečností je, že čas vědět potřebujeme a až příliš často vytahujeme mobily, kde značnou část jejich primární pracovní plochy zabírají virtuální displej hodinek. A tedy současná prázdnota zápěstí bude naopak důvodem, proč si chytré hodinky pořídí prakticky každý.

A ne, nebudou to jen ti, kdo jsou příliš líní na to, aby vytahovali telefony z kapes. Nový produkt nepochybně přinese řadu nových funkcí, které možná záhy budou ocenitelné. A to není řeč o takových triviálních funkcích, jako jsou bezkaretní platby všech možných služeb, které nás zbaví nutnosti nosit tisíc průkazek v našich peněženkách. Řadu z nich pro nás trh teprve objeví či vynalezne.

Současný pokrok v elektronice vede k tomu, že chytré hodinky budou přesně tak veliké a těžké, jaké je budeme chtít mít. Nepůjde o žádný 5palcový mobil připoutaný k našemu zápěstí – řekněme jako sebedestruktivní hodinky ve filmu Predátor. Velké, malé, z ohebných displejů nebo možná nastříkané či tetované na kůži? Následujících 5 let může přinést hodně nového, řada technologií je již připravena a použitelná.

Díky široké škále možných vzhledů nebudou jen novým doplňkem technologických bláznů. Půjde o nový estetický doplněk, kde nebudeme limitováni jediným kouskem a jednotným designem. Dámy budou moci modely ladit se svým oblečením a pánové podle sportu či aktivity. Toho hlediska pohledu se naopak 200gramové rozměrné současné telefony se stále rostoucí velikostí displeje stanou něčím, co bude v nacpaných kapsách nebo kabelkách pociťováno jako přítěž – i když přinejmenším na počátku budou nepochybně nezbytným „druhým do páru“ k chytrým hodinkám.

Byl pro vás článek přínosný?