Hlavní navigace

Fitness náramky v boji proti nákaze

26. 5. 2020

Sdílet

 Autor: Fitbit
Společnost Fitbit chce s pomocí svých fitness náramků včas detekovat nákazu koronavirem.

Nejnovější modely fitness náramků už toho pro vaše zdraví dělají celkem dost. Fitbit z nich však chce v době rozšíření koronavirové pandemie vytěžit ještě víc. S pomocí dat, která už vaše další chytrá zařízení beztak sbírají.

V aplikaci Fitbit se tak tento týden objeví nová studie na téma Covid-19, díky které se vývojáři pokusí vyvinout algoritmus, s nímž by bylo možné rozpoznat nákazu ještě před tím, než se projeví její symptomy. Ty uživatele, kteří „v současnosti mají či v minulosti měli příznaky nákazy koronavirem nebo chřipkou“, tak vyzývají, aby se do studie zapojili, byť přístupná je všem.

Třeba je zodpovědět několik krátkých otázek týkajících se Covid-19, symptomů, testování a základních zdravotních informací o uživateli. Firma tvrdí, že dotazník spolu s dalšími daty, která zařízení sbírá, pomůže k „nalezení rychlého způsobu, jak Covid-19 porazit“.

příloha_ovladnete_sva_data

Jestli je třeba vlastnit nějaký konkrétní model fitness náramku firma neuvádí, dá se však předpokládat, že nejužitečnější budou ty s monitoringem tepové frekvence a SpO2 senzory, tedy pulzním oxymetrem pro měření saturace kyslíku. Vztahu zvýšené tepové frekvence a frekvence provázející chřipková onemocnění se věnuje nejedna studie, hladina kyslíku může být pro změnu indikátorem tzv. hypoxie, tedy menšího množství kyslíku v krvi, které způsobuje právě nový koronavirus.

Sběrem těchto uživatelských dat může Fitbit snáz detekovat vzorce rozvíjejících se příznaků nákazy. Jestliže například pozitivnímu testu na koronavir předchází postupně snižující se tepová frekvence během spánku, aplikace by mohla v takové situace uživatele vyzvat, ať se nechá otestovat nebo ať se preventivně uzavře do karantény.

Byl pro vás článek přínosný?