Hlavní navigace

Futuristický park Toyoty: Elektrické koště, nebo auto jako lékař

11. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Toyota
Největší japonská automobilka Toyota si připravila pro návštěvníky domácího autosalonu v Tokiu tematický park věnovaný futuristickým technologiím z oblasti mobility. Návštěvníci mohou v samostatné hale vidět elektrické koště, nebo roboty pro převážení nákladu nebo komunikaci s lidmi.

Mohou si taky nechat zanalyzovat zdravotní stav v autonomním voze nebo si navrhnout závodní kombinézu na míru ve virtuálním studiu.

Jedním z  objektů na výstavě Toyoty je futuristické koště poháněné elektřinou pod názvem e-broom. Koště pohání svého jezdce kupředu na bázi in-line bruslí.

Hned u vchodu do technologického parku vítají návštěvníky roboti THR-3 a Human Support Robot. Každý zájemce dostane kartu Future Residence Card a stává se tak občanem budoucnosti.

Za recepcí může návštěvník nastoupit do autonomního vozu Toyota e-Care, což je mobilní, plně automatizované středisko, které zanalyzuje jeho zdravotní stav. Elektromobil je vybavený kompletním systémem schopným prověřit zdraví uživatele pomocí systému čidel, kamer a odborných zařízení.

Vozidlo je dost velké, aby se do něj vešli dva lidé. Po ukončení vyšetření se na tabuli vedle vozu zobrazí výsledky, které mohou návštěvníci následně konzultovat se svým lékařem.

Další atrakci představuje závodní automobil Toyota e-Racer a s ním propojený Future Racer Dresser. Virtuální zařízení umí navrhnout závodní kombinézu dokonale přizpůsobenou svému uživateli. Díky profesionálnímu oděvu a digitálním brýlím si mohou návštěvníci vychutnat virtuální dobrodružství za volantem e- Raceru, na sedadle, které svůj tvar přizpůsobuje postavě řidiče.

Dvojice autonomních robotů Toyota e-Palette a Micro Palette je pak určena k přepravě různých předmětů nebo nabízení služeb. Zatímco malý robot Toyota Micro Palette slouží k převážení malých předmětů, jako je třeba lahev s vodou, jeho větší příbuzný se jmenuje e-Palette a je to autonomní auto, které si lze pronajmout a jeho interiér uzpůsobit libovolným účelům.

Auto může být jeden den mobilním butikem či restaurací, další den brázdit ulice jako taxík a hned poté se změnit třeba v mobilní kancelář. Jeho kompaktní variantou je jednomístné autonomní vozidlo Toyota e-4me, které umožní zákazníkům využívat různorodých služeb v luxusních podmínkách, se zajištěním naprostého soukromí.

příloha_ovladnete_sva_data

Elektromobil e-Trans nechává návštěvníky nahlédnout do budoucího světa ride-sharingových služeb. Jeho podlaha je vybavena kolejnicemi, díky nimž lze snadno namontovat, posunout či demontovat sedadla a přizpůsobit tak interiér přepravě cestujících nebo zboží.

Vozidlo E-Chargeair naopak ničím nepřipomíná auto, neboť není určeno k přepravě. Je to v podstatě mobilní bezdrátová nabíječka elektromobilů. E-Chargeairy mohou rovněž dodávat proud do městského energetického systému nebo poskytovat wi-fi připojení a čistit vzduch ve svém okolí.

Byl pro vás článek přínosný?