Hlavní navigace

Hodnota Bitcoinu je na novém maximu

3. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Fotolia - Travis
Bitcoin tento týden dosáhl nového maxima. Stejně jako před třemi lety ale jeho cena obratem zakolísala.

Bitcoin je v těchto dnech obchodován za dosud nejvyšší cenu – 19 920,53 dolarů, v přepočtu skoro 435 tisíc korun. Na nové maximum se nejpopulárnější z digitálních měn dostává po třech letech a předchozí vrchol překonává o 137 dolarů. Od začátku letošního roku už hodnota Bitcoinu vzrostla o víc než 170 %.

Dle analytiků jde pro mnohé investory o bezpečný způsob zajištění majetku v době nejistoty zapříčiněné pandemií. Jiní opakovaně varují, že hodnota kryptoměn je nestálá. Ostatně, v minulosti se nedlouho po dosažení dřívějšího maxima hodnota strmě propadla pod 3300 dolarů, a dokonce i tento týden v úterý, jen pár hodin po ustavení nového rekordu, hodnota klesla pod 18 300 dolarů.

Na letošní růst má vliv několik faktorů. Mezi jinými říjnové oznámení PayPalu, že jej bude možno využívat k nákupu a prodeji virtuální měny, či vyjádření několika velkých investorských skupin o zájmu nakoupit fondy provázané s kryptoměnou.

 „Skoro se zdá, že neuplyne dne, abychom se nedočetli o plánech nějakého mainstreamového fondu nebo společnosti, které mají zájem část svého kapitálu vložit do Bitcoinu,“ komentuje Rhian Lewisová, autorka knihy The Cryptocurrency Revolution. „O odhadech vývoje ceny se ví, že jsou často mylné, takže je dost pravděpodobné, že se zase propadne a bude nestabilní. Rozdíl tu ale oproti situaci před třemi lety přece je. Zdá se, že letošní zájem o Bitcoin je skutečnější a zájemci se chovají uvážlivěji.“

Dle Lewisové hraje roli též obava investorů, že kroky centrálních bank vedené s úmyslem vyrovnat se s koronavirovou pandemií, vyústí v inflaci. Tradičně takovému riziku investoři čelili nákupem zlata a jiných cenných kovů. Někteří však začínají upřednostňovat coby alternativu Bitcoin, jehož množství je předem určeno – z 21 milionů mincí už jich bylo emitováno 18,6 milionů.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud ale hodnota Bitcoinu poroste dál, mohlo by se stát, že zase dojde k jejímu náhlému propadu. Někteří obchodníci totiž mají další odprodej navázaný na hranici 20 tisíc dolarů. Finanční experti proto varují: „Nikdy neinvestujte peníze, o které si nemůžete dovolit přijít!“

Navzdory své atraktivitě totiž Bitcoin stále zůstává spekulativním aktivem, jehož hodnota se v minulosti dramaticky proměňovala a v budoucnu nejspíš ještě proměňovat bude.

Byl pro vás článek přínosný?