Hlavní navigace

K čemu se hodí průhledné displeje?

4. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Tombaky - Fotolia.com
Na tablet s průhledným displejem spíše zapomeňte. Praktičtější využití najdou tyto zobrazovací jednotky u věcí, které jsou průhledné již ze své podstaty.

V minulém týdnu vzbudila na sociální síti Google+ velkou pozornost fotka upraveného iPhonu 5 s transparentním displejem. Krátce po jejím zveřejnění se na stejné síti objevil také podobně modifikovaný tablet iPad. Bohužel ani v jednom případě nejde o fotografie skutečných zařízení, jako spíše o výsledek něčí představivosti.

Ačkoliv iPhone ani iPad s průhledným displeje ve skutečnosti neexistují, jedna věc je jistá. Většině lidí se myšlenka transparentních zařízení zamlouvá. Dobrou zprávou pro tyto uživatele je to, že sestrojit takové přístroje je opravdu možné. Tou špatnou pak, že by o ně nakonec neměl nikdo zájem.

Společnosti Docomo a Fujitsu v loňském roce vytvořily prototyp transparentního displeje pro vícedotykový mobilní telefon, čímž se z telefonu stane zařízení, které je možné dotykově ovládat z obou stran. Tento výzkum pak pravděpodobně inspiroval některé designéry k vytvoření futuristických konceptů. Za všechny zmiňme například displej, který by umožňoval přepínat mezi průhledným a klasickým zobrazením displeje, což by prý mohlo být využito například pro učení cizích jazyků, kdy by jeden displej obsahoval text v rodném jazyce uživatele a další pak jeho překlad.

Skutečné chytré telefony s transparentním displejem se pravděpodobně stanou dostupnějšími v průběhu příštích let. Nikdy se z nich však nestane typicky spotřební zboží. Kvalita displeje je totiž pro uživatele velice důležitá, čehož si jsou výrobci mobilních telefonů velmi dobře vědomi. Například Apple tak o svém displeji Retina prohlašuje, že je nejlepším na trhu. Někteří kritici si zase chválí displeje používané v telefonech od Samsungu.

Kvalitní obraz vyžaduje ostrost, kterou u transparentních displejů nelze zajistit. Řešením by nebylo ani nahrazení klasické obrazovky průhledným displejem s velmi vysokým rozlišením, protože napájením takových displejů by výrazně vzrostlo vytížení baterie, které již nyní zabírají velkou část mobilních telefonů. Většina lidí zřejmě nebude ochotna vyměnit kvalitu obrazu a výdrž baterie za pěkný efekt průhledné obrazovky.

Budoucnost transparentních displejů tedy není v tabletech nebo chytrých telefonech, ale spíše v jejich použití při transformaci průhledných věcí na počítačové obrazovky. Každý si jistě dokáže snadno představit použití průhledných displejů například místo oken - doma, v kancelářích či v autě. Představivost navíc není až tolik důležitá, protože Samsung již běžně prodává velmi netradiční zařízení Samsung NL22B a v minulém měsíci na veletrhu CES dokonce představil Smart Window, což je již zmíněná obrazovka, kterou lze použít místo oken.

Byl pro vás článek přínosný?