Hlavní navigace

Lithiová anoda slibuje až třikrát delší výdrž baterií

29. 7. 2014

Sdílet

 Autor: © virtua73 - Fotolia.com
Vědci ze Stanfordovy univerzity jsou blízko zásadnímu objevu, který by mohl výrazně prodloužit výdrž baterií v mobilních zařízeních. Vytvořili totiž funkční anodu z lithia, což je něco, o co se výrobci baterií pokoušejí dlouhou dobu.

Dobíjecí baterie používané v našich telefonech, tabletech nebo elektrických vozidlech sice běžně označujeme jako lithium-iontové, ve skutečnosti je však lithiem tvořena pouze část baterie – elektrolyt.

Obecně se má přitom za to, že pokud by z lithia byla vyrobena i elektroda zvaná anoda, došlo by k zásadnímu prodloužení výdrže baterie. Už jen z povahy lithia však dosud nebylo možné tento prvek pro anodu použít, protože při nabíjení expanduje, je velmi reaktivní a náchylný na přehřátí.

příloha_ovladnete_sva_data

Výzkumníci ze Stanfordu tento problém vyřešili použitím tzv. nanosfér. Jednoduše řečeno jde o vzájemně propojené uhlíkové kopule obklopující lithium. Uhlík je pro tento účely ideální, protože je dostatečně chemicky stabilní, silný a flexibilní na to, aby si poradil s expandujícím lithiem. Nanosféry jsou velké pouhých 20 nanometrů – jinými slovy bychom jich museli vedle sebe naskládat alespoň 5 tisíc, abychom se přiblížili šířce lidského vlasu.

Kromě delší výdrže by baterie měly snést i větší počet nabíjecích cyklů, než tomu je nyní. Podle vědců je před uvolněním technologie pro komerční využití ještě nutno doladit určité detaily. Baterie zatím zaostává v tzv. coulombické účinnosti, což je vztah mezi nabíjecí a vybíjecí nábojovou kapacitou. Sériově vyráběné baterie musí dosahovat účinnosti 99,9 %, zatímco vědci zatím dosáhli účinnosti 99 %.

Byl pro vás článek přínosný?