Hlavní navigace

Microsoft do Teams integruje paletu aplikací třetích stran

20. 11. 2020

Sdílet

 Autor: © skvoor - Fotolia.com
Uživatelé Teams mají nově k dispozici dvacet dalších aplikací integrovaných přímo do videohovorů. Potěší také dostupnost funkcí pro základní kódování či automatizaci.

Uživatelé aplikace Teams mohou během videohovorů nově využívat paletu aplikací třetích stran. Odpadá jim tak nutnost přepínat v případě takové potřeby mezi obrazovkami. Mezi dvacítkou aplikací, s nimiž jsou Teams čerstvě kompatibilní, jsou úkolové aplikace od Asany či Monday.com, anketní nástroje Slido a Polly nebo software od společností HireVue či Talview.

Microsoft do Teams integroval také vlastní formulářovou aplikaci Forms a zároveň vyzval vývojáře, aby se na nástrojích pro Teams nebáli podílet. Teams už sice skýtal integraci pro zhruba 700 aplikací třetích stran (či těch z balíku Office 365), ovšem pouze pro svůj chat. Napojení na videohovory je nové, ačkoliv smysl je podobný.

Microsoft novinku oznámil nedlouho poté, co integraci aplikací jiných vývojářů představil konkurenční Zoom, který se v říjnu pochlubil propojením například se Slackem, Salesforce či Dropboxem. Přitom je to právě Slack, kdo v podobném jednání patřil k průkopníkům.

„Jde o vyústění letitých požadavků trhu, kdy přibývá aplikací, které lidé při výkonu svého zaměstnání využívají,“ komentuje Raul Castanon, analytik společnosti 451 Research/S&P Global Market Intelligence.

V aktuálním průzkumu téže společnosti 25 % dotázaných uvedlo, že roztříštění informací napříč různými aplikacemi je největší překážkou na cestě k jejich týmovému pracovnímu úspěchu. „Platformový“ přístup k Teams tak dle Castanona může Microsoftu dopomoci učinit z aplikace jakýsi centrální zaměstnanecký a týmový hub, skrz který budou přistupovat k nejrůznějším pracovním aplikacím, komunikovat a obecně, organizovat svoji práci.

příloha_ovladnete_sva_data

Další novinkou, kterou Microsoft v souvislosti s Teams v těchto dnech oznámil, je všeobecná dostupnost aplikací řady Power Platform. S pomocí tzv. PowerApps lze v rámci Teams pomocí šablon vytvářet jednoduché aplikace a kódy, s Power Virtual Agents pro změnu chatboty, s nimiž mohou uživatelé v Teams komunikovat. Dostupný je nově též nástroj Power Automate, který uživatelům pomáhá prostřednictvím zhruba padesátky předvoleb automatizovat opakující se a rutinní procesy. Uživatelé tak mohou naprogramovat například automatizovanou uvítací zprávu pro nového člena týmu nebo třeba upozornění na nový záznam ve Formulářích.

„Tohle může mít významný vliv na produktivitu jednotlivců i celého týmu,“ hodnotí Castanon.

Byl pro vás článek přínosný?