Hlavní navigace

Microsoft Nokii asi nekoupí

Sdílet

 Autor:
Společnosti Microsoft a Nokia údajně diskutovaly o možnosti akvizice finského výrobce mobilních zařízení, ale podle zprávy, která vyšla ve Wall Street Journal, jednání ztroskotala.

Případná akvizice by mohla oběma společnostem pomoci v boji s konkurencí, především s Applem a Googlem.

Jednání probíhající tento měsíc byla přerušena a nezdá se příliš pravděpodobné, že by došlo k jejich obnově. Rozhovory o akvizici se konaly v Londýně a podle Wall Street Journalu byly společnosti blízko dohodě, pouze však v obecné rovině. Při diskuzích o ceně se však nebyly schopny domluvit. Kontroverzi v této souvislosti vyvolala slabá pozice Nokie na současném trhu.

příloha_ovladnete_sva_data

Ani jedna společnost zprávu Wall Street Journalu nijak nekomentovala. O akvizici Nokie se spekuluje už nějakou dobu. Společnosti před dvěma lety uzavřely dohodu, ve které se Nokia zavázala, že bude používat pro svá mobilní zařízení výhradně software od Microsoftu.

Spekulace o užším spojení obou společností se rozrostly hlavně minulý rok, když Nokia oznámila rušení 10 000 pracovních míst. Podle analytika Jeffa Kagana by akvizice Nokie pomohla Microsoftu posílit pozici na trhu. „Takový druh dohody jsem měl na mysli od chvíle, kdy se dal Microsoft s Nokií poprvé dohromady při výrobě telefonů Lumia,” napsal Kagan. „Pro Microsoft byla teď ideální chvíle, kdy by mohl expandovat i mimo to, co firma zatím nabízí. Akvizice Nokie k tomu mohla být vstupenkou.”

Byl pro vás článek přínosný?