Hlavní navigace

Microsoft přináší podporu big dat pro Windows

25. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © Hunter2 - Fotolia.com
Microsoft se tento týden soustředí především na spuštění operačního systému Windows 8, které je podle expertů zásadní pro jeho další vývoj. Mezitím se však poohlíží i po rozvíjejícím se trhu s big daty.

Microsoft chce společnostem poskytnout možnost nasadit a spravovat jednu z nejrozšířenějších platforem Hadoop ve známém prostředí Windows. Společnost oznámila rozšířenou spolupráci se společností Hortonworks, která distribuci Hadoop poskytuje, dva dny před vydáním Windows 8 na konferenci O'Reilly Strata + Hadoop World v New Yorku. Také odhalila dvě řešení pro nasazení platformy Hadoop, jedno založené na cloudu a druhé na instalaci u zákazníka. Podle ukázek toto řešení umožní zákazníkům používat Excel, PowerPivot pro Excel a Power View v rámci business inteligence (BI) a také virtualizaci dat v Hadoop.

Verzi založenou na cloudu Microsoft nazval Windows Azure HDInsight a verzi on-premise HDInisght Server pro Windows. „Vstup Microsoftu rozšiřuje potenciál trhu a spojuje Hadoop s tou největší populací byznys analytiků – s uživateli nástrojů BI od Microsoftu,” řekl Merv Adrian, viceprezident pro výzkum v agentuře Gartner.

„Zákazníci mohou poprvé využít jednoduchost platformy Hadoop ve Windows. To rozhodně pomůže překonat komplikace, kterým zákazníci při zkoumání technologií big dat čelili,“ prohlásil Dough Leland, generální manažer marketingu systému SQL Server v Microsoftu.

„Big data by podnikům měla poskytovat odpovědi, a ne komplikace pro IT oddělení,“ tvrdí David Campbell, specialista z Microsoftu. Jedním z problémů, se kterými se společnosti při studování možností big dat setkávají, je nedostatek lidí, kteří práci s platformou Hadoop ovládají. Podle Adriana tento problém nevyřeší ani jedna verze HDInsight, ale umožní lidem získat benefity z big dat rychleji. „Na začátku bude nedostatek zkušeností stále problém,” řekl Adrian. „Vstup Microsoftu s nedostatkem zkušených zaměstnanců nepomůže, ale zesílí jejich schopnost doručit výsledky své práce mezi široké publikum.“

Společnost Hortonworks s Microsoftem na big datech momentálně úzce spolupracuje. „Je to technický vztah, ve kterém naši technici spolupracují s techniky Microsoftu na přenesení tradiční Linuxové infrastruktury Hadoop do Windows,“ řekl John Kreisa, viceprezident pro marketing společnosti Hortonworks. „Hortonworks a Microsoft sdílí pohled na technologii Hadoop, její strategii i vývoj trhu,“ dodal Leland. Obě vereze HDInsight jsou momentálně ve zkušební verzi a k použití zdarma. Podle Lelanda vyzývá Microsoft zákazníky, aby ukázkovou verzi vyzkoušeli a pomohli ji vyladit před komerčním spuštěním.

Byl pro vás článek přínosný?