Hlavní navigace

Na privátním cloudu od Microsoftu pustíte i Linux

19. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © AA+W - Fotolia.com
Microsoft Private Cloud je mezikrokem mezi virtualizací s Hyper-V a veřejným cloudem nad Windows Azure. S jeho pomocí si můžete zřídit privátní cloud i ve vaší serverovně.

 

Microsoft Privátní Cloud

 

Obrázek 1: Komponenty řešení cloudu

 

Proč využít privátní cloud

Microsoft buduje privátní cloud na standardních technologiích. Základem je Windows Server s technologií Hyper-V využívající propojení více fyzických serverů (nodů) do clusteru, čímž je zajištěna jak vysoká dostupnost, tak i možnost rozkládat zátěž a cluster plynule rozšiřovat o další fyzické stroje. K dosažení vysoké automatizace a efektivní správy velkého množství serverů a aplikací včetně poskytnutí samoobslužných funcionalit se využívá kompletní rodina nástrojů System Center. Tyto nástroje slouží ke sběru dat o fungování jednotlivých aplikací od jejich uživatelského rozhraní až po poslední disk v serveru. Zároveň slouží  jednotnému ovládání všech dílčích součástí datacentra a umí se automaticky postarat o údržbu serverů, záplatování operačních systémů, údržbu souborových systémů, databází či automatické zálohování a obnovu dat. Velmi důležitou součástí je pak System Center AppController, který poskytuje samoobslužné rozhraní pro uživatele, ze kterého například vytvoření nového testovacího prostředí finančního systému v rámci privátního cloudu zvládne uživatel během několika minut sám.

 

Microsoft Privátní Cloud

 

Obrázek 2: Nasazení testovacího prostředí pomocí šablony v rámci privátního cloudu

 

Privátní cloud otevřený alternativám

Důležitou zajímavostí privátního cloudu od Microsoftu je také celková otevřenost této cloudové platformy vůči alternativním řešením. Chcete místo Windows Server 2008 provozovat na virtuálním stroji raději Redhat, SUSE nebo CentOS? Není problém! Potřebujete místo .NETu používat raději Ruby, Python nebo Javu? Ani to není problém. Dokonce ani nástroje pro správu nemusí být od Microsoftu, ale třeba od HP, BMC, CA či dalších firem. Firma tak může maximálně využít to, do čeho investovala, ať už se jedná o hardware, software nebo znalosti.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Microsoft Privátní Cloud

 

Obrázek 3: Podpora více platforem u privátního cloudu od Microsoftu

Byl pro vás článek přínosný?