Hlavní navigace

Nová VAS v10 od Veeamu

18. 2. 2020

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Řešení pro kompletní správu a ochranu dat pro prostředí hybridních cloudů Veeam Availability Suite přichází ve verzi 10.

Význam a kritická důležitost dat roste ruku v ruce s tím, jak organizace nasazují strategie pro hybridní cloud na podporu rychlé digitální transformace. A s tímto přesným zaměřením na datové inovace pro podporu zrychlení podnikání přicházejí i nové výzvy, kdy je třeba zajistit, aby byla všechna data agilní, dostupná a propojená. Podle studie 2019 Veeam Cloud Data Management Report má však až 73 % organizací problém se zajištěním požadavků uživatelů na nepřerušovaný přístup k aplikacím a datům. S ohledem na zajištění vyšší míry zabezpečení a schopnosti lepšího využití svých dat pak mnoho společností plánuje nasadit cloudovou správu dat.

Na toto reaguje i Veeam Software se svou vlajkovou technologií Veeam Availability Suite (VAS) a dnes představil verzi 10, která s více než 150 novými funkcemi a vylepšeními – včetně podpory moderních NAS serverů, Multi-VM Instant Recovery a zvýšené ochrany před ransomwarem – nabízí možnosti ochrany dat, které zvyšují dostupnost, přenositelnost a rozšiřitelnost jejich cloudové správy.

VAS v10 nabízí pokročilou ochranu pro jakoukoli aplikaci a jakákoli data v jakémkoli cloudu. Podle Henryho Baltazara, research vice presidenta ve společnosti 451 Research, pak v10 od Veeamu poskytuje organizacím škálovatelnost potřebnou pro dnešní i budoucí úlohy s novými možnostmi cloudové správy dat, které zahrnují rychlejší automatizované kopie do objektových úložišť a využití S3 Object Lock pro ochranu dat proti hrozbám jako jsou ransomware, vnitřní hrozby nebo škodící administrátoři.

Mezi funkce, které podniky nejvíce ocení, pak Martin Beran, senior system engineer ve Veeam Software, řadí zálohování do prostředí NAS: „Tato funkcionalita umožňuje efektivně zálohovat sdílené souborové služby CIFS/SMB3/NFS a soubory/adresáře přímo z operačních systémů Windows a Linux. Za zmínku stojí i schopnost zálohovat ze snapshotů diskových polí.“

Rozšíření se dočkala také podpora objektových úložišť typu MS Blob/Amazon S3, přičemž v10 nově umožňuje kopírovat data do cloudu ihned po vytvoření prvotní zálohy. Součástí je i podpora tzv. Immutability, která umožňuje kopírovat data do cloudu bez možnosti jejich změny, což zákazník ocení zejména v případě útoku typu ransomware.

Významné rozšíření zaznamenal i mechanismus obnovy typu Instant VM Recovery, kdy V10 nově umožňuje provádět úlohu IVMR v režimu multi-VM, tedy paralelní start (obnovu) VM přímo ze zálohy/snapshotu diskového pole. Rozšíření přineslo nově i možnost startovat v režimu IVMR z libovolné zálohy provedené Veeamem – agentem Windows / Linux, zálohy cloudových prostředí, zálohy Hyper-V / Nutanix AHV.

Nová v10 je schopná adresovat jak malá prostředí s kapacitou v jednotkách TB, tak velké souborové služby v řádech PetaByte.

I přes to, že především větší podniky obvykle s upgradem technologií z různých důvodů otálejí, lze podle slov Martina Štětky, regionálního ředitele pro oblast CEE ve společnosti Veeam, očekávat poměrně rychlou akceptaci v10.

příloha_ovladnete_sva_data

V rámci uvedení jakéhokoliv produktu nebo vylepšení na trh standardně školíme naše partnery a máme k dispozici i speciální tým pro pomoc s implementací. Pro zákazníky a partnery jsou také otevřeny školicí programy zaměřené na v10, které je možné absolvovat ve školicím středisku našeho distributora Arrow,“ dodává Štětka.

Téměř polovina ze 150 nových funkcí a vylepšení v10 pochází z dílny pražského vývojového centra Veeamu, které je největším R&D centrem společnosti na světě. Nová vylepšení by měla firmám umožnit dosáhnout hlavně jejich klíčových cílů od modernizace a zjednodušení ochrany velkého množství sdílených souborů a souborových serverů, přes udržení firmy v chodu při masivních výpadcích datových center až po zjednodušení zálohování do vzdáleného úložiště a získání 100% spolehlivé ochrany před ransomwarem a vnitřními hrozbami.

Byl pro vás článek přínosný?