Hlavní navigace

OASIS: protokolem internetu věcí bude MQTT

27. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © REIMUSS - Fotolia.com
Organizace OASIS oznámila protokol, který bude páteří "internetu věcí", a zahájila tak budování nové tváře světa s očekávanou hodnotou mnoha bilionů dolarů.

Jak znovu a znovu zdůrazňují analytici různých společností, na spadnutí je nová revoluce, často přirovnávaná k revoluci průmyslové. Tzv. "internet věcí" není speciální izolovaná síť, ale spíše marketingová fráze popisující rostoucí síť komunikujících mikroprocesorů, nezřídka připojených k zařízením vybavených celou škálou senzorů. Propojením miliard chytrých zařízení, jako jsou domácí přístroje a průmyslové stroje a nářadí, vznikne další odnož internetu, která odstartuje novou vlnu inovací, příležitostí a dnes ještě netušených možností pro celý průmyslový svět.

Asociace GSM (GSMA) odhaduje, že do roku 2020 bude online na 15 miliard takových zařízení. Podle společnosti Cisco bude tento trh pro poskytovatele služeb IT znamenat příjmy v hodnotě více než 14 bilionů dolarů.

Mike Rieger, viceprezident divize IBM pro mobilní a aplikační integrační middleware, říká, že nastala správná chvíle položit technologické základy internetu věcí. „Největší brzdou nyní je, že neexistuje jasný otevřený standard pro výměnu zpráv mezi zařízeními. Z dřívějších technologických skoků víme, že je to nezbytný předpoklad, bez kterého nelze dosáhnout kritické masy.“

OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) ohlásila, že jako prostředek pro přenášení zpráv mezi průmyslovými zařízeními vybrala protokol MQTT (Message Queuing Telemetry Transport). Stejně jako v minulosti standard HTTP vytvořil cestu pro sdílení informací prostřednictvím webových serverů, MQTT by měl sehrát podobnou roli při propojení miliard levných zařízení sbírajících libovolná data.

MQTT je komunikační protokol vhodný pro zařízení pracující s omezeným výpočetním výkonem a slabou konektivitou. Společnosti IBM a Eurotech protokol MQTT vyvinuly a později věnovaly organizaci OASIS. Protokol je již dnes implementován v pestré skupině vestavných zařízení. Nemocnice jej používají pro komunikaci s kardiostimulátory a podobnými zařízeními. Producenti plynu a nafty monitorují pomocí nástrojů s MQTT tisíce kilometrů potrubí.

Organizace OASIS za účelem optimalizace protokolu pro plánovanou podobu budoucnosti zformovala technickou komisi, ve které budou zastoupeni technici firem jako je Cisco, IBM, Red Hat, Software AG či Tibo. Komise se bude snažit především rozšířit podporovanou množinu sítí, zařízení a softwarových aplikací. Některé nové produkty s MQTT oznámí IBM již příští týden na každoroční konferenci Impact v Las Vegas.

Byl pro vás článek přínosný?