Hlavní navigace

Platby z mobilu realitou, zatím jen se Samsungem

5. 12. 2012

Sdílet

 Autor: GE Money Bank
Banka GE Money Bank, mobilní operátor Telefónica O2 a vydavatel platebních karet MaesterCard spustili plošně regulérní provoz NFC plateb - tedy platby přímo z mobilu pomocí platebních karet. Kdy budou k dispozici jiné mobily než Samsung a kdy se připojí další operátoři?

Konečně se stalo skutečností, že i v Česku lze platit za služby bezhotovostně pomocí mobilního telefonu a platebního terminálu (NFC platby). Jako obvykle má však samozřejmě několik háčků. Předně musíte být klientem GE Money Bank a vlastnit SIM kartu operátora O2. A také mít jeden ze čtyř zatím podporovaných telefonů – všechny značky Samsung (Galaxy Note II, Galaxy S III, Galaxy Ace 2 a Galaxy mini 2).

Po aktivaci speciální SIM karty (číslo zůstane zachováno) a nahrání softwaru od GE Money Bank lze z těchto telefonů platit jako klasickou platební kartou. Obchodník však musí být vybaven odpovídajícím bezkontaktním terminálem, těch by mělo být v republice nainstalovaných zhruba již půl milionu.

příloha_ovladnete_sva_data

Banka slibuje, že z kraje příštího roku rozšíří portfolio telefonů o další modely, půjde i o výrobce jiných značek – HTC i Sony. iPhony zatím tuto službu nepodporují.

Podle informací Computerworldu by se měl během příštího roku zapojit i další operátoři T-Mobile i Vodafone. T-Mobile by měl zahájit spolupráci s některým z finančních ústavů v první polovině příštího roku, Vodafone zatím s bankami vyjednává a nechává hlavní testování NFC plateb na Skupině Vodafone.

Byl pro vás článek přínosný?