Hlavní navigace

Propojení automobilu s chytrým telefonem je zase o krok dál

5. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Ford
Několik předních světových automobilek spojilo síly ve vývoji platformy propojující automobil s chytrým telefonem.

Automobilky Ford a Toyota oznámily založení konsorcia SmartDeviceLink – neziskovky pro správu open-sourceového softwaru, který má propojit androidové a iOS aplikace s automobilovými infotainment systémy.

Prvními členy tohoto konsorcia se staly společnosti Mazda Motor, PSA Group, Fuji Heavy Industries a Suzuki Motor. Elektrobit, Luxoft a Xevo se připojili jako první dodavatelé, přičemž v blízké budoucnosti by je měli následovat také Harman, Panasonic, Pioneer a QNX. Poslední ze jmenovaných společností už přitom dodává infotainment systém Sync 3, používanou značkou Ford.

Od práce s open-sourceovou platformou si automobilky slibují vznik standardu, který umožní propojení aplikací s palubní deskou, řízením a také hlasovým ovládáním. Spojení sil pak má přilákat vývojáře, kteří mohou těžit ze skutečnosti, že vícero automobilek pracuje se stejnou technologií.

Správu projektu bude mít na starosti Livio, softwarový start-up pořízený před čtyřmi lety společností Ford. Technologie nabízející propojení chytrých telefonů s automobilovými infotainment systémy už přitom nabízejí Apple a Google a řada automobilek už s nimi pracuje, včetně Fordu (ten v loňském roce dokonce rozšířil funkčnost systému Sync).

příloha_ovladnete_sva_data

SmartDeviceLink má stavět na softwaru AppLink, který Ford v roce 2013 zpřístupnil open-sourceové komunitě a který řidičům umožňuje ovládání kompatibilních aplikací v chytrém telefonu prostřednictvím palubní desky nebo hlasových příkazů. V současnosti je na celém světě zabudován ve více než pěti milionech automobilů.

Společnost Toyota Motor oznámila osvojení si technologie SmartDeviceLink loni v lednu, PSA Peugeot Citroën, Honda, Mazda a Subaru podle tehdejšího prohlášení Fordu tuto možnost teprve zvažovali. Toyota plánuje do svých vozů instalovat telematické systémy (vyhodnocující stav provozu či informující o aktuální dopravní situaci) postavené na SmartDeviceLink v průběhu příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?