Hlavní navigace

První zásilková služba používají drony byla spuštěna v Austrálii

12. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Computerworld.co.nz
Drony zvládnou doručit jídlo nebo léky. Obsluhují zhruba stovku domácností v australském hlavním městě.

Po stovkách zkušebních letů byla v Austrálii spuštěna vůbec první komerční zásilková služba využívající dronů. Wing – společnost patřící pod mateřskou společnost Googlu Alphabet – doručuje jídlo, kávu nebo léky zhruba do stovky domácností v hlavním australském městě, Canbeře.

Drony testovala od roku 2014, potýkala se však se stížnostmi obyvatel, kterým vadil hluk strojů. Jejich provozovatel zpětnou vazbu ocenil a vyjádřil naději, že s místními bude „pokračovat v diskuzi“.

Povolení od leteckého úřadu však Wing po schválení bezpečnostních a operačních opatření získal, dle úřadu drony nepředstavují riziko pro obyvatele ani pro další letový provoz.

Zásilky doručují v malých balíčcích spouštěných na lanku na zahradu objednatele. Létat však mohou pouze za světla přes den, o víkendech nejdřív od osmé hodiny ranní, přičemž se nesmí pohybovat nad většími skupinami lidí ani nad hlavními cestami.

příloha_ovladnete_sva_data

V průběhu testovacích letů provoz kritizovali obyvatelé městské části Bonython, kteří dokonce iniciovali kampaň Bonython Against Drones, v níž upozorňovali na hluk dronů, které jsou dle nich „slyšet už z velké dálky“.

„Ten hluk se dá přirovnat k extrémně hlasitému vysavači,“ uvádí iniciativa na svém webu. Wing na jejich výtky reagoval vývojem nového typu dronu, který je údajně tišší.

Byl pro vás článek přínosný?