Hlavní navigace

Samsung ukázal prototypy ohebných displejů OLED

Sdílet

 Autor: © Tombaky - Fotolia.com
Na veletrhu spotřební elektroniky CES představil Samsung prototypy ohebných displejů. Microsoft ukázal novou technologii pro Xbox Kinect.

Společnost Samsung ve středu na CES ukázala své prototypy flexibilních displejů OLED, které můžou být kolem smartphonu ohnuty nebo stočeny. Samsung také představil svou novou značku Youm, která se bude výrobě ohebných displejů věnovat. Microsoft na CES představil projekt pro Xbox Kinect, díky kterému vypadají videohry, jako by vystupovaly z televizní obrazovky do zdí a do podlahy.

Samsung není jedinou společností, která na CES ohebné a pružné displeje předvedla. Například v pondělí společnost Corning oznámila, že umí vyrábět obrazovky z tvrzeného skla Gorilla Glass, které se dokáží zakřivit kolem zařízení. Další firma ukázala komponenty k ultratenkým flexibilním displejům.

Displeje OLED vydávají vlastní světlo, a tak nepotřebují velké a těžké podsvícení, kvůli kterému jsou klasické displeje LCD příliš tuhé. Ve středu Samsung ukázal displej OLED o velikosti smartphonu, který se ohýbá jako list papíru, ale jeho barvy se zdály být syté a jasné.

„Věříme v potenciál trhu pro ohebné displeje OLED natolik, že vytváříme úplně novou řadu pod značkou Youm,“ řekl technik Samsungu, který prototyp ukázal. Dále předvedl také prototyp smartphonu, který byl jedním z těchto displejů vybaven. Displej se kolem zařízení stočil tak, že pokud leželo čelem dolů, důležité zprávy byly vidět na jeho okrajích.

Samsung neuvedl, kdy budou ohebné nebo zahnuté displeje dostupné. Na začátku týdne však manažer konkurenční společnosti Corning uvedl, že Gorilla Glass by se mohlo na zahnutých displejích objevit už tento rok.

Microsoft na CES představil svůj nový projekt nazvaný IllumiRoom. Ten je postaven na zařízení Xbox Kinect a promítá světlo na zdi a podlahu pokoje. Videohry díky tomu vypadají, jako kdyby z obrazovky vystupovaly.

„Náš systém používá vzhled a geometrii pokoje (zachycené Kinectem) k přizpůsobení promítnutých obrazů v reálném čase bez uživatelského upravení grafiky,“ napsal Microsoft na stránkách projektu.

Microsoft natočil video, které tuto novou funkci ukazuje. Datum její uvedení na trh však společnost prozatím neoznámila.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Byl pro vás článek přínosný?