Hlavní navigace

Startup představil bezdrátové nabíjení rádiovými frekvencemi

11. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © MTomicic - Fotolia.com
Bezdrátová nabíjecí platforma Eterna pracuje obdobně jako směrovač Wi-Fi.

Izraelský startup Humavox ohlásil novou hardwarovou platformu, která používá rádiové frekvence pro přenos energie do mobilních zařízení. Jejím cílem je zjednodušit nabíjení zařízení, jako jsou naslouchátka, chytré hodinky nebo chytré brýle.

Trhu s bezdrátovým nabíjením v současnosti vládnou společnosti, jejichž produkty využívají elektromagnetické pole. Žádný průmyslový standard zatím nevznikl, i když se vytvořily skupiny se sdílenými specifikacemi.

Technologii Humavox tvoří nabíjecí stanice označovaná jako hnízdo (NEST), což je radiofrekvenční rezonátor ve tvaru koule – uzavíratelné plastové misky. Dovnitř se položí kompatibilní mobilní zařízení, které má být nabito. Podle Omriho Lachamana, zakladatele společnosti, by nabíjení nemělo být delší než to klasické přes kabel. Co se týče účinnosti, neměla by klesnout pod 90 procent. „Naším cílem bylo maximálně zjednodušit proces nabíjení – pro uživatele i výrobce. Mělo by být tak intuitivní, jak může být proces položení zařízení do krabice.“

Podle Lachama je tato nabíjecí radiofrekvenční technologie mnohem jednodušší než dnes používaná magnetická rezonance nebo indukce. Ty jsou především náročnější na integraci do mobilních zařízení. Technologie Eterna využívá širokého spektra radiových frekvencí, které převádí na napětí pomocí podobných cívek, jaké používají zařízení postavená na magnetické rezonanci. Navíc ale má anténu, pomocí které vytváří přenosové spojení.

příloha_ovladnete_sva_data

Humavox, který chce své řešení představit na lednovém veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas, není jediný s bezdrátovým Wi-Fi nabíjením. Svou bezdrátovou technologie Cota již předvedl startup Ossia, který tvrdí, že první takto nabíjitelné produkty budou k dispozici v roce 2015. Nabíjení zařízení jejich umístěním do nabíjecí krabice nabízí zase firma PowerbyProxi. Ta je ovšem součástí skupiny prosazující standard Qi, což je kombinace indukce a magnetické rezonance. Qi je dnes, i díky podpoře firmy Samsung, které do PowerbyProxi investovala, nejrozšířenější nabíjecí technologií.

Bezdrátové nabíjení zatím stále bojuje o místo na slunci. Jeho většímu rozšíření brání nejen nejednotnost, ale také nepohodlí spojené s jeho používáním, především kvůli nezbytnost přesně srovnat zařízení s nabíjecí podložkou. To by právě mohla být výhoda nabíjení Eterna, kde lze mobil prostě položit do misky, respektive v případě potřeby je jich možnost současně nabíjet několik. Podle zakladatele ale hlavní novum spočívá v navázání Wi-Fi spojení, které garantuje kontrolované nabíjení konkrétních zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?