Hlavní navigace

Toyota na veletrhu CES předvede autonomní automobil

7. 1. 2013

Sdílet

 Autor: © Pavel Ignatov - Fotolia.com
Toyota potvrdila, že tento týden bude na výstavě CES v americkém Las Vegas předvádět automobily nevyžadující přítomnost řidiče.

Snaha výrobců o maximální automatizaci provozu osobních automobilů není jistě nic nového. Technologie snažící se o aktivní bezpečnost provozu si postupně nacházejí cestu do sériově vyráběných modelů. Nejčastěji jde o modernější formy adaptivních tempomatů, které nejen dokáží udržovat konstantní rychlost pomocí ubírání a přidávání plynu, ale zvládají i udržování bezpečného odstupu od překážek před nimi.

Například nejvyšší model nabídky Toyota, komerčně vyráběný Lexus LS, je vybaven radarem, který dokáže detekovat osoby pohybující se před automobilem. V takovém případě bezpečnostní systém zastaví automobil, i pokud řidič nadále šlape na plynový pedál. Podobné technologie nabízejí i další výrobci luxusních automobilů, Mercedes Benz předvádí systém vylepšený o infračervenou kameru, jež dokáže varovat řidiče před zvěří, která se v lese přibližuje k okraji vozovky.

Automobil, který mimo zadání cíle vůbec nepotřebuje přítomnost řidiče, je vysněnou metou všech výrobců. Takové řešení by podle odborníků vedlo k dramatickému zlepšení bezpečnosti silničního provozu. Něco takového ovšem musí umožnit nejen moderní technologie s prvky umělé inteligence, ale i právní systémy.

Rozvoji v této oblasti silně napomohla společnost Google, a to nejen díky různým propagačním videím z vlastního testování, ale především díky lobování za legalizaci automobilů řízených počítačem. To se jí zatím podařilo v Nevadě, Kalifornii a na Floridě, kde nové zákony povolují auta bez řidiče. Nevada tak v květnu 2012 vydala první řidičský průkaz pro auto – jeho držitelem je Toyota Prius vybavená experimentální technologií Google.

Podle potvrzených zpráv bude na tento týden na veletrhu spotřební elektroniky CES (Consumer Electronic Show) Toyota předvádět svůj prototyp Toyota Lexus LS 600h, vybavený radarem a kamerami, které dokáží detekovat ostatní vozidla, okraje vozovky a dopravní značení. Podle některých fotografií je také vybaven laserem upevněným na střeše, který byl typický pro prototypy Google. To by mohlo naznačovat hlubší spolupráci mezi těmito společnostmi.

Součástí funkcí ITS (Intelligent Transport Systems – inteligentní dopravní systémy) vozidla je i schopnost komunikovat s ostatními podobně vybavenými vozy a potenciálně si vyměňovat cenné informace o dopravním okolí.

Toyota nebude jediná, kdo na CES bude podobné vozidlo předvádět. Mluvčí společnosti Audi potvrdil, že přítomen také bude jejich prototyp a bude provádět demonstrace automatického parkování bez řidiče – a to včetně předchozího nalezení volného místa.

Byl pro vás článek přínosný?