Hlavní navigace

Úsporné procesory a posunou možnosti IT

21. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © Martyn Williams - IDGNS
Společnost Intel předvídá v blízké budoucnosti inovace v IT. Úsporné procesory pomohou nastavit standard pro mobilní výpočetní techniku a přinesou změny ultrabooků. Zjednoduší se také vývoj softwaru pro různé operační systémy a zlepší nástroje pro vývoj. Zlepší se i bezdrátové komunikační technologie.

Trendy v IT ovlivňuje firma Intel přinášející postupné inovace svých výrobků. Intel se snaží o výrazné snížení spotřeby energie, zvýšení životnosti baterií a vyšší mobilitu při současném zvyšování výpočetního i multimediálního výkonu a grafiky. „Naše úsilí nabídnout zákazníkům procesory s ještě nižší spotřebou a zároveň se stejným výkonem, na jaký jsou zvyklí, je stejně důležité jako krok, který jsme učinili v roce 2001, kdy jsme se přestali zaměřovat výhradně na rychlost procesorů. Díky tomu budou moci naši klienti zákazníkům nabídnout elegantní, tenké a konvertibilní počítače, stejně jako zcela novou úroveň uživatelského komfortu ve stále širším spektru mobilních zařízení,“ řekl David Perlmutter.

Široké spektrum mobilních i konvertibilních zařízení
Aktuálně vyvíjejí výrobci na 140 nových ultrabooků, některé se vyznačují konvertibilním designem. Intel však chce inovaci v mobilních počítačích posílit výrazněji, a tak uvádí nové čipy postavené na mikroarchitektuře Haswell, pracující při spotřebě asi 10 wattů. To dovolí vyrábět ještě tenčí a lehčí ultrabooky, konvertibilní ultrabooky i tablety s vyšším výkonem a delší výdrží baterie.

David Perlmutter zmínil výhody přístrojů postavených na technologii Intel a pracujících pod operačním systémem Windows 8. Zdůraznil, že tablety a konvertibilní ultrabooky postavené na procesorech Intel Atom a Intel Core nabídnou nové spektrum funkcí od lepšího multimediálního provozu přes zabezpečení až po podporu široké škály aplikací vytvořených speciálně pro procesory Intel. To zajistí zákazníkům lepší využití jejich investic.

Vzestup přirozené uživatelské zkušenosti
Uživatelská zkušenost se stále více přiklání k tzv. percepční výpočetní technice, kdy počítač je vybaven funkcemi napodobujícími lidské smysly a je schopen vnímat úmysly uživatele. Intel tyto funkce podporuje na všech svých platformách již v současné době a počítá s tím i v budoucnosti.

Vývojáři by se ve spolupráci s Intelem měli snažit o nástup dalších funkcí percepční výpočetní techniky na platformách Intel Core. Společnost uvolní první vývojářskou sadu Intel Perceptual Computing Software Development Kit (SDK) beta. Bude vydána počátkem příštího roku a umožní výrobcům softwaru i hardwaru vytvořit nové funkce včetně rozpoznání gest, hlasu, výrazu tváře a jejich implementaci na již existujících i budoucích přenosných a stolních počítačích postavených na procesorech Intel Core.

Pokroku se dosáhlo v oblasti rozpoznání hlasu pro ultrabooky. Intel předvedl systém se softwarem Nuance Dragon Assistant Beta optimalizovaným pro procesory Intel Core. Společnost Dell jej plánuje uvést na americký trh, a to na modelu Dell XPS13 Ultrabook.

Otevřené vývojové prostředí
Renée Jamesová, viceprezidentka společnosti Intel a generální manažerka divize Software and Services Group, představila vizi transparentnosti ve výpočetní technice. Tento koncept je možné uskutečnit pouze prostřednictvím „otevřeného“ vývojového prostředí, v němž vývojáři vytvářejí kód, který bude fungovat v odlišných prostředích a na různých zařízeních. Sníží to potřebu finančních a technických kompromisů, které jsou nyní vývojáři nuceni činit.

„Transparentnost ve výpočetní technice znamená, že výrobci softwaru už nebudou muset volit jedno prostředí proti druhému, aby byli schopni dosáhnout ziskovosti a dalších inovací,“ řekla Jamesová.

Spotřebitelé i firmy mohou vybírat z řady vzájemně nekompatibilních zařízení a přístrojů. Nejde jen o mobilitu, cloud nebo osobní počítače. Ve skutečnosti totiž záleží na tom, aby všechny prvky vzájemně spolupracovaly na nějaké transparentní multiplatformové úrovni, jež bude kompatibilní s různými prostředími i hardwarovými architekturami. Jen ti vývojáři, kteří se tomu přizpůsobí, budou v budoucnu úspěšní.

Výrobci softwaru jsou nyní nuceni volit mezi tím, jaký trh se jim podaří oslovit, jaké inovace budou moci nabídnout, a tím, zda si udrží ziskovost. Intel chce v otevřeném softwarovém ekosystému nabízet víceplatformové nástroje, bezpečnostní zařízení a ekonomicky výhodné distribuční kanály.

Byl pro vás článek přínosný?