Hlavní navigace

Věděli jste, že mikrovlnka omezuje wi-fi signál?

30. 3. 2020

Sdílet

 Autor: © AKS - Fotolia.com
Věděli jste, že když nebudete používat mikrovlnnou troubu, budete mít rychlejší wi-fi? V době vyššího zatížení internetu přinášíme pár rad pro rychlejší a stabilnější internet.

V době karanténních opatření, kdy více lidí pracuje z domova na dálku a více lidí obecně tráví na internetu více času, čelí internet vyššímu zatížení. Dle některých operátorů až o pětinu oproti normálu. A byť prý stále nejde o zátěž srovnatelnou s těmi největšími špičkami, například platformy jakou YouTube, Netflix nebo Facebook už omezily datový tok pro streaming videí.

Víte však, co můžete pro rychlejší internet udělat sami? S několika radami přišel britský telekomunikační úřad Ofcom. Některé jsou zřejmé, jiné překvapí. A všechny jsou univerzálně platné.

Do těch z první kategorie patří například doporučení stáhnout si film v předstihu, namísto jeho streamování ve chvíli, kdy se v domácnosti někdo další například snaží uskutečnit videohovor. Naopak do těch překvapivých můžeme zahrnout informaci o tom, že provoz mikrovlnné trouby může oslabovat wi-fi signál. Takže se nedoporučuje používat ji v době, kdy chcete na internetu dělat něco důležitého nebo datově náročného.

příloha_ovladnete_sva_data

Tady je pár dalších rad:

  • Umístěte router co nejdál od dalších zařízení, která by mohla narušovat signál. Mezi taková patří mobilní telefony, dětské chůvičky, reprobedny, televize, monitory nebo bezdrátové stmívače.
  • Pokud se účastníte porad na dálku, vypnutí videa a ponechání pouze audia, představuje na data výrazně úspornější variantu.
  • Zkuste takové hovory realizovat v méně obvyklých časech anebo je alespoň v méně obvyklých časech začínat, tedy nikoliv jen „v půl“ nebo „v celou“.
  • Pro lepší rychlost a stabilitu používejte síťový kabel namísto wi-fi.
  • Čím více zařízení máte k wi-fi připojeno, tím nižší je na nich její rychlost. Nepoužívaná zařízení proto vypínejte.

Větší než obvyklou zátěž však nezažívá jen internet, ale též mobilní sítě. Ofcom proto také doporučuje, je-li to možné, používat k telefonování pevnou linku. Případně telefonovat přes internet s aplikacemi jako jsou Skype, WhatsApp nebo Facetime.

Byl pro vás článek přínosný?