Hlavní navigace

Virtuální realita ukázala první zónu pro průmysl 4.0

17. 8. 2019

Sdílet

 Autor: Panattoni
Žádné dlouhé prezentace a vysvětlování, ale speciální VR brýle, vysoce-výkonné Backpack počítače HP a propracovaný virtuální model industriálních budov, které lze rovnou navštívit, jako kdyby už stály. Tak představil stavitel průmyslových zón Panattoni Europe v pražské laboratoři společnosti Virtuplex svůj nový projekt na Borských terasách v Plzni. Plzeňští zastupitelé a zástupci odborné veřejnosti se tak mohli osobně seznámit s připravovaným Panattoni Pilsen Digital Parkem, který by měl být průkopnickým českým projektem dle koncepce Průmysl 4.0. Zároveň šlo o technologickou premiéru nejvýkonnějšího systému pro volný pohyb v rozsáhlém virtuálním prostředí použitou pro prezentaci celého průmyslového parku.

„V tradiční průmyslové lokalitě na Borských terasách v Plzni chceme využít rozsáhlý brownfield po části bývalého areálu Škody Plzeň a ve spolupráci s akademickými institucemi vybudovat jedinečnou infrastrukturu vzoru 4.0, která pomůže městu posunout se od průmyslu 2.0 a 3.0 k moderním provozům a inovačním centrům. Zvolili jsme mimořádnou formu prezentace, protože tento projekt zatím v ČR nemá obdoby a málokdo si dovede představit, jak bude doopravdy vypadat. V neposlední řadě jsme chtěli návštěvníkům představit unikátní architektonické řešení budov, které se hodně odchyluje od klasického přístupu,“ řekl Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni Europe pro ČR a Slovensko.

Panattoni Pilsen Digital Park je koncipován tak, aby umožnil implementaci prvků Průmyslu 4.0 s vysokou úrovní automatizace a robotizace. Předpokládá využívání kyberneticko-fyzikálních a robotických systémů, realizaci provozů z oblasti výzkumu a vývoje a i výrobu koncových produktů. Cílem je také vytvořit vysoce kvalifikovaná pracovní místa pro absolventy vysokých škol v Plzni.

Rozsáhlý brownfield o rozloze 28 hektarů je momentálně prázdný. Kvalitní infrastruktura je však v dosahu a vhodně navazuje na okolní průmyslové provozy. Celková výše investice do Panattoni Pilsen Digital Parku je odhadována na více než 2 miliardy korun. Záměr je v souladu s aktuální rozvojovou strategií města Plzeň.

„Virtuální procházka budovou v Panattoni Pilsen Digital Parku byla průlomová, protože při ní byla pro prezentaci rozsáhlého průmyslového parku poprvé nasazena nejnovější VR technologie HP, která díky vysokému výkonu umožňuje plně využít potenciál virtuální reality. Bezdrátový VR Backpack je lehký, má ergonomický design ve tvaru batohu a reprezentuje první přenositelný počítač s VR na trhu. Disponuje velmi kvalitní grafickou kartou a obrovskou videopamětí 16 GB, takže nabízí uživateli velmi věrný zážitek,“ říká Jan Zeman, Country Sales Manager, HP Czech Republic & Slovakia.

příloha_ovladnete_sva_data

Pro zobrazování virtuálního prostředí jsou použity nejmodernější VR brýle XTAL od české společnosti VRgineers, která patří k jedněm z nejinovativnějších na světě. Brýle jsou osazeny high-density OLED displeji s rozlišením 5K a párovány s patentovanými VR čočkami. Brýle XTAL poskytují křišťálově čistý obraz, který je pro optimální VR zážitek zajištěn automatickým přizpůsobením čoček každému uživateli.

Technologie virtuální reality dnes umožňuje vstoupit do prostředí, které existuje pouze v digitální formě. Pražská VR laboratoř českého start-upu Virtuplex je největší v celé Evropě a díky unikátní technologii umožňuje pohybovat se ve virtuální realitě naprosto volně na obrovské ploše o rozloze až 600 m2.  Současně se ve virtuálním prostředí může pohybovat celá skupina osob a sdílet své zážitky.

Byl pro vás článek přínosný?