Hlavní navigace

VMware chystá sdílení souborů v privátním cloudu

3. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © sellingpix - Fotolia.com
Společnost VMware přichází s beta verzí služby sdílení dat v privátním cloudu nazvanou Project Octopus. Ta kromě sdílení dat slouží i k jejich synchronizaci mezi jednotlivými zařízeními.

VMware se tímto krokem rozhodl konkurovat službám jako Dropbox, Google Drive nebo Microsoft SkyDrive. Jde jí hlavně o to nabídnout podnikům větší kontrolu nad jejich daty.

Novinka Project Octopus poskytuje externím i interním uživatelům přístup k dokumentům pomocí klienta určeného pro danou platformu nebo pomocí univerzálního webového klienta. Zároveň ale také umožňuje kontrolovat přístup k datovým úložištím a ověřování uživatelů.

Klient služby Octopus je k dispozici pro operační systémy Windows, OS X, Linux, iOS a Android. Všechny soubory uložené pomocí nástroje Octopus jsou centrálně synchronizovány. Všichni uživatelé, kteří mají v daný moment udělenou autorizaci pro sdílení dat, dostanou takové informace k dispozici. Servery podporující synchronizaci navíc zaznamenávají, kdo s kým data sdílel.

Projekt Octopus se od výše jmenovaných konkurentů od Microsoftu nebo třeba Googlu liší tím, že synchronizace probíhá zcela pod kontrolou podniku a za jeho firewallem. Octopus je totiž určen k instalaci na vlastní hardware uživatele – na rozdíl od jiných cloudových řešení, které podnikovým uživatelům nabízejí datová úložiště ve veřejném cloudu nebo v privátním cloudu poskytovatele.

Z pohledu využití podobných synchronizačních a zálohovacích služeb v podnikovém prostředí se jako nejožehavější jeví problém zabezpečení. Výhodou projektu Octopus proto je, že poskytuje společnostem kontrolu nad celou infrastrukturou, a také, že nechává zcela na zákaznících, jak si bezpečnostní parametry nastaví.

Společnost VMware začala mluvit o Projektu Octopus zhruba před rokem. Beta verzi platformy umožňující synchronizaci dat si mohou vybraní zákazníci již vyzkoušet a další zájemci se mohou do testovací fáze projektu ještě přihlásit.

Na rozdíl od klasických služeb pro datovou synchronizaci poskytuje Projekt Octopus oddělením IT  volnou ruku při rozhodování, jakou verzi platformy nasadit. A to bez ohledu na to, jakým způsobem jsou data uložena, i na to, jaké autentizační mechanismy jsou pro udělování přístupu v rámci podniku nasazeny.

Řešení založené na cloudu přináší další výhodu v podobě rozšířené správy sdílení dokumentů. Jednotliví uživatelé mohou na speciálním ovládacím panelu k textovým dokumentům připojovat poznámky, označovat dokumenty jako důležité nebo přijímat upozornění poté, co někdo jiný provedl změnu toho kterého dokumentu.

Project Octopus je možno provozovat nejen na vlastní infrastruktuře zákazníka v rámci privátního cloudu, ale i v pronajaté infrastruktuře v rámci některého z veřejných cloudů.

Video z loňského představení projektu Octopus (anglicky):

Byl pro vás článek přínosný?