Hlavní navigace

VoIP – z malého otloukánka uznávaná technologie

5. 7. 2011

Sdílet

Jen několik málo technologií však mělo stejně raketový vzestup jako VoIP.

Internetová telefonie VoIP (Voice over Internet Protocol) je zde již několik let, ale z počátku byla kvůli špatné kvalitě zdiskreditována a odmítnuta. To se změnilo s příchodem společnosti Skype, která pomocí malého bezplatného softwaru jako první s VoIP oslovila široký okruh potenciálních uživatelů. Další posilou pro výraznější rozšíření VoIP se stalo vysokorychlostní připojení k internetu přes ADSL, kabelové televize apod.

Nyní je VoIP nabízeno operátory jako standardní telekomunikační služba a využívají jej miliony lidí po celém světě. Od roku 2009 prudce vzrostl zájem o internetovou telefonii také v ČR.

Hlavní zásluhu na bleskovém nárůstu podílu VoIP oproti klasické telefonní lince má faktor ceny. Je zřejmé, že lidé byli a jsou IP telefonií přitahováni zejména z důvodu cenových podmínek VoIP operátorů. Cena však v žádném případě není jediným argumentem pro VoIP. Dalšími benefity jsou pružnost a přizpůsobivost sítě, propojení s jinými rozhraními (firemní informační systémy nebo CRM), propojení různých lokalit nezávisle na vzdálenosti a volání mezi nimi zdarma atd. Velkou výhodou je také využívání pouze jedné infrastruktury pro hlas a data současně.

V dnešní době využívání VoIP služeb podporují také operátoři, kteří byli až doposud známí jako poskytovatelé klasických nebo mobilních telefonních služeb. Nyní běžně nabízejí i služby postavené na VoIP technologii, ať už to je pro koncového zákazníka navenek rozpoznatelné či nikoliv. Dobrému klimatu pro VoIP dále velmi prospívají dnes již zcela profesionální IP řešení společností, které IP telefonii implementují, dodávají kvalitní zařízení světových výrobců a poskytují veškerou podporu při následné správě zařízení. Strach z kvality „telefonování přes internet“ a nejistota z nové služby – hlavní překážky v rozhodnutí pro přechod na VoIP – tak čím dál více opadají a časem zcela vymizí.

Budoucnost VoIP je věštěním z křišťálové koule. Vše však nasvědčuje tomu, že se dá předpokládat rostoucí trend a rozvoj této technologie. U koncových zákazníků je jistě budoucností mobilita internetové telefonie. Již nějakou dobu využívané bezdrátové Wi-Fi propojení VoIP telefonie, omezené dosahem signálu, nahradí VoIP aplikované v mobilních telefonech, které každý z nás nosí po kapsách. Některé přístroje díky operačním systémům Google Android, iPhone či Windows Mobile již dnes umožňují manipulaci s VoIP účtem a schopnost zavolat si za pár haléřů téměř odkudkoliv. Tomu také nahrává čím dál tím kvalitnější nabídka a ne příliš velká cenová náročnost mobilních připojení k internetu. U firemních zákazníků můžeme nadále očekávat zvyšující se požadavky na kvalitu poskytovaných služeb a zařízení. A schopnost co největší integrace VoIP řešení do dosavadních systémů.

IP telefonie zřejmě nikdy zcela nepřeválcuje klasickou pevnou linku. Jen několik málo technologií však mělo stejně raketový vzestup jako VoIP, a z původního zaměření na velké korporace tak proniká ke stále více uživatelům.

Autor pracuje jako obchodník pro VoIP projekty ve společnosti Joyce ČR.

Byl pro vás článek přínosný?