Hlavní navigace

Vyšel Computerworld 5/21

29. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Internet Info DG
Hlavní tématy čísla jsou business inteligence, umělá inteligence, podnikové systémy ERP a třeba také řízení dat v cloudu. Kromě jiného se i dozvíte, kdy si pomocí počítačových čipů dovedeme opravit nefunkční tělo.

Kvůli rozsáhlým možnostem manipulace s audiovizuálními obsahy či s míněním na sociálních sítích budeme moci moderním médiím věřit čím dál tím méně. Přinášíme informace o softwaru, který používá strojové učení a ze záznamu zhruba dvaceti minut řeči mluvčího analyzuje tón a zabarvení hlasu, a potom je schopný řeč rozložit na jednotlivé hlásky a vytvořit zbrusu novou, umělou promluvu. Uživatel pak může měnit výroky podobně snadno, jako se mění slova v textovém editoru. K čemu dalšímu lze zneužít umělou inteligenci na poli fake news? Odpovědi hledáme v Computerworldu 5/21, který dnes vyšel.

Dále jsme se také zaměřili na počítačové čipy, které dovedou opravit poškozenou lidskou tkáň, vrátit třeba hybnost do končetin po úrazu míchy.

Rubrika Produkty a služby nás tentokrát zavede mezi podnikové systémy. Pokud je totiž implementace ERP systému úspěšná, může hrát významnou roli při digitální transformaci podniku. Jenže povaha ERP systémů se postupně mění, protože podniky přecházejí od on -premise výpočtů ke cloudovým řešením a shromažďují, ukládají, analyzují a reagují na data z téměř všech aspektů života svých zákazníků. V důsledku toho se mění také lidské a ekonomické investice potřebné k podpoře tohoto přechodu. Stojí tedy za to čas od času znovu prozkoumat výhody a nevýhody ERP. A ten čas je právě teď.

Přesun analýz do cloudového prostředí vyžaduje použití nových přístupů, dovedností a architektur, pokud to srovnáváme s analytikou zajišťovanou tradičním způsobem ve vlastní infrastruktuře. Jedním z deseti nejvýznamnějších trendů analytických technologií pro rok 2021 zmiňovaných Gartnerem je použití otevřených, kontejnerizovaných analytických architektur, které umožňují lépe sestavovat analytické funkce. Také téma analytiky ve světě cloudu důkladně rozebereme v aktuálním vydání Computerworldu.

A když jsme u cloudu, nezapomeneme ani na Kubernetes, protože dostupnost solidních možností pro spravovaná Kubernetes zapříčiňuje, že se podniky odkloňují od správy klastrů vlastními silami. Popíšeme vám důvody, proč se tak děje.

Ve vydání Computerworldu 5/21 ale najdete mnohem víc.

příloha_ovladnete_sva_data

Přejeme vám inspirativní čtení.

 

Byl pro vás článek přínosný?