Hlavní navigace

Žebříčku nejrychlejších superpočítačů vládne Čína

19. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © senticus - Fotolia.com
Na předních místech aktualizovaného seznamu Top500 se toho příliš nezměnilo. Několik ambiciózních nováčků se však přeci jen objevilo.

Jak to vypadá v první desítce Top500?

10. SuperMUC (IBM)

Nejslabším článkem žebříčku Top 10 je SuperMUC, který je schopen maximálního výkonu 2,9 petaflopu. Naleznete ho v Leibnizově superpočítačovém centru poblíž Mnichova. Jde o jeden z pěti superpočítačů od IBM, které se umístily v první desítce.

9. Vulcan (IBM)

Z dílen IBM pochází také Vulcan, který využívají vědci v Národní laboratoři Lawrence Livermora. Jeho maximální výkon činí 4,3 petaflopu. Díky paralelní architektuře a procesorům PowerPC (více než 393 000 jader) je jedním z nejefektivnějších superpočítačů v tomto žebříčku.

8. JUQUEEN (IBM)

Další německý zástupce na seznamu svou konfigurací připomíná Vulcan, ale výkonem přes 5 petaflopů jej hravě předčí. JUQUEEN je jedním ze čtyř zařízení v tomto žebříčku, které je postaveno na frameworku Blue Gene/Q od IBM.

7. Stampede (Dell)

Texaská univerzita má k dispozici silného pomocníka. Ze Stampede lze vymáčknout přes 5,16 petaflopu, za což vděčí i doplňkovým akcelerátorům jader Intel Xeon Phis. Pokud bychom sestavovali žebříček čistě akademických strojů, Stampede by se umístil na prvním místě.

6. Piz Daint (Cray)

Své jméno dostal tento superpočítač, který je na seznamu úplným nováčkem, po švýcarské hoře Piz Daint. Tvoří jej pouhých 116 tisíc jader, přesto je schopen výkonu až 6,27 petaflopu. Z hlediska spotřeby jde o nejefektivnější zařízení na tomto seznamu.

5. Mira (IBM)

Další zařízení postavené na frameworku Blue Gene/Q je umístěno v Národních laboratořích v Argonne a jeho výkon činí přes 8,58 petaflopu. Je složen ze 786 tisíců jader uspořádaných do silně paralelního pole.

4. K computer (Fujitsu)

Jeden z nejstarších superpočítačů na tomto seznamu. K computer je jediným systémem poháněným mikroprocesory SPARC64 na tomto seznamu. Jeho stáří se projevuje i obrovskou spotřebou – produkuje 830 megaflopů na jeden watt energie. Celková kapacita činí přes 10,5 petaflopu.

3. Sequoia (IBM)

Také Sequoia je na seznamu Top500 už nějaký ten pátek. Současně jde o nejvýše umístěný stroj s Blue Gene/Q. Celkového výkonu 17,1 petaflopu dosahuje i přesto, že nepoužívá žádný akcelerátor jader.

příloha_ovladnete_sva_data

2. Titan (Cray)

Nejrychlejší americký superpočítač na seznamu a současně jediné zařízení s procesory Opteron. Titan používá přes půl milionu hlavních jader a čtvrt milionu akcelerátorů značky NVIDIA. Celkový výkon: 17,5 petaflopu.

1. Tianhe-2 (Čínská národní univerzita obranných technologií)

Prvenství si zaslouženě připsala Čína. Její superpočítač je schopen dosáhnout neuvěřitelného výkonu 33,86 petaflopu, čímž má před svými kolegy zajištěn slušný náskok. Maximálního výkonu je dosaženo zapojením všech 3,1 mlionu jader a 2,7 milionu urychlovačů.

Byl pro vás článek přínosný?