Hlavní navigace

Dynavix i pro mobily s Androidem (minitest)

29. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Česká společnost Dynavix, která vyrábí navigační přístroje, přidala k aplikaci pro smartphony s iOS i variantu pro Android. A nabízí kvalitní navigaci za rozumnou cenu.

Jednoduché ovládání
U této aplikace je asi nejnáročnější její stažení. Pokud máte pomalejší připojení k internetu, chvíli si počkáte, protože instalační soubor středoevropské verze má kvůli mapovým podkladům velikost přes 800 MB. Po instalaci už stačí nastavit domovskou adresu (není to povinné, ale užitečné určitě) a vyrazit. Standardně je nastaveno používání všech známých silnic od okresních silniček lavírujících na hraně kategorie lepších polních cest, po placené dálnice. Pokud se nechcete kochat krásami venkova nebo utrácet za dálniční poplatky, stačí příslušný druh vypnout a navigace se bude snažit bez něj obejít.
Dynavix pro Android
Komu nevyhovuje přednastavený navigátor Pavel Liška, může přepnout na příjemný hlas Ilony Svobodové, který může některé vznětlivější řidiče uklidnit více než Liškovy vtipy. Já jsem si na jeho humor zvykl a protože navigace rozumně nabízí několik variant komentářů k jedné situaci, neomrzí se po první delší cestě.

Hlasové pokyny jsou dávkovány s rozumem, navigace vás zbytečně neobtěžuje několikerým upozorněním na blížící se změnu směru nebo přejezd do jiného jízdního pruhu. Pokud nemáte cestou kam odbočit, nemusí se přístroj ozvat i několik desítek kilometrů. Kdo je zvyklý na větší záplavu informací, může znejistět, jestli se něco neporouchalo.

Chytré plánování
Dynavix pro AndroidPokud jde o plánování, standardně je vybrána možnost inteligentní trasy, která by měla vybírat nejrychlejší cestu s ohledem na den v týdnu a hodinu v rámci dne. Další možnosti jsou nejkratší a (teoreticky) nejrychlejší trasa. Když vyrazíte na cestu a po čase se rozhodnete iniciativně zvolit jinou trasu, navigace se automaticky pokusí vyhledat. Jestliže považuje novou trasu za nevýhodnou, snaží se přimět řidiče k návratu na původní trasu. Pokud si necháváte radit od Pavla Lišky, i v tomto případě je k dispozici hned několik vtipných komentářů, které se příliš neopakují.

Výrobce nabízí i možnost předplatného, díky kterému může aplikace stahovat aktuální dopravní informace a v případě uzavírek, havárie nebo zácpy vyhledat jinou trasu.

Další možnosti
Aplikace obsahuje řadu kategorií bodů zájmu od čerpacích nebo policejních stanic až po seznam pamětihodností, kostelů, modliteben nebo mešit. V nastavení je možno určit, které druhy budou vyznačeny v mapě a na které vás navigace upozorní zvukovým signálem. Čtyři nejužitečnější druhy lze vyhledat v aktuálním okolí přístroje, což se může hodit například při porušen nebo havárii. Potom lze vyhledat nejbližší uloženou čerpací nebo policejní stanici, zdravotnické zařízení nebo servis.

Aplikace dokáže podle okolních světelných podmínek přepínat mezi denním a nočním režimem. V nastavení je také možno zvolit jeden z režimů natrvalo. Pro autoturisty je k dispozici i katalog trojrozměrných budov, které se doplňují do mapy a usnadňují tak orientaci v turisticky exponovanějších oblastech.

Hodnocení
Navigační aplikaci jsem využíval na různě širokých a frekventovaných vozovkách u nás i v sousedství a žádný problém jsem nezaznamenal. Navigace se dokáže rychle orientovat a pracuje dostatečně rychle i ve slabším telefonu se starší verzí Androidu. Jediným problém bylo občasný přechod z navigační mapy do nabídky, způsobený pravděpodobně změnou polohy telefonu, který jsem neměl upevněn v držáku, ale jen položený na středové konzole. Předpokládám, že s pevně uchyceným smartphonem odpadne i tato místy (například na křižovatkách) nepříjemná vlastnost.

Cena a dostupnost
Dynavix pro Android je ke stažení v Google Play. Varianta pro střední Evropu s bonusem v podobě Chorvatska stojí necelých tisíc korun, varianta s mapovými podklady celé Evropy přijde na necelých 1750 korun.

Byl pro vás článek přínosný?