Hlavní navigace

OCZ Vertex 4 – nový život pro vaše počítač

1. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
V redakci jsme měli možnost otestovat vlajkovou loď společnosti OCZ – disk SSD Vertex 4 o kapacitě 128 GB.

Technologie SSD je s námi již nějaký ten rok a za tu dobu překonala své dětské nemoci. V současné době klesá i cena za GB kapacity a tak se SSD stává řešením nejen pro mobilní počítače ale své místo nachází i ve stolních počítačích a serverech. Zejména virtualizace která klade vysoké nároky na propustnost diskového systému je vhodným polem pro nasazení SSD.

Disk je osazen synchonními paměťovými čipy MLC a k dispozici jsou kapacity od 64 GB až po 512 GB. Tato řada disků je vybavena novým typem řadiče s označením Indilinx Everest 2. Jeho hlavními rysy je vysoká přenosová rychlost bez ohledu na typ dat. Komprimovatelná i nekomprimovatelná data zpracovává stejně rychle a netrpí neduhem konkurenčních řadičů SandForce. Jeho propustnost je až 120 000 iops a sekvenční přenos může dosáhnout až 535 MB/s. Důraz je kladen také na vysokou životnost disku a spolehlivost, kterou zajišťuje technologie Ndurance 2.0.

 

OCZ Vertex 4
Pojďme se podívat jak si tento disk vedl v našich testech. Využili jsme dnes již ověřené sady programů Asssd-bench a CrystalDiskMark 3.0.1. na Windows 7/64bit a platormě Intel i7 se 16GB RAM. Disk byl dodán s firmwarem 1.5 který měl zlepšit ne úplně dobré výkony předchozí verze 1.4. To se výrobci podařilo a zejména sekvenční přenos zaznamenal významného zlepšení. Maximální přenosová rychlost u AS SSD se při čtení vyšplhala na 496 MB/s a pro zápis dosahovala 388 MB/s. Neméně důležitá je však přenosová rychlost u 4kB bloků která byla při zápisu 26 MB/s a u čtení 69 MB/s. Podrobnější výsledky testů naleznete v doprovodných obrázcích.

příloha_ovladnete_sva_data

OCZ Vertex 4

Co se týče výsledků v CrystalDiscMark testu jsou víceméně srovnatelné. 489 MB/s u sekvenčního čtení a 385 MB/s u zápisu. Pro velikost 4kB pak disk dosáhl 27 MB/s při čtení a 60 MB/s u zápisu. Kromě testování v prostředí Windows jsme disk využili i pro provoz operačního systému Linux. Konkrétně distribuce Ubuntu Server. Instalace i provoz byly bez nejmenších problémů a odezva systému byla okamžitá. Také provoz VMware vSphere Hypervisoru 5 byl na tomto disku velmi svižný. Zejména při současném provozu více virtuálních strojů se ukázala síla tohoto disku, kdy byl schopen obsloužit současně více požadavků než klasické pevné disky, byť zapojené v poli.

Samozřejmě že pro bezpečný provoz zejména klíčových systémů je nezbytné i SSD disky propojit do RAID. A výkon který získáte dodá vašemu virtualizačnímu serveru nový vítr do plachet. Stejně tak i uživatelů běžného domácího pc zjistí že není třeba investovat do nového procesoru a paměti protože s SSD pracuje celý systém výrazně rychleji. Současná prodejní cena OCZ Vertex 4 ve verzi 128GB je zhruba 2 500 Kč včetně DPH. A to už je suma velmi přijatelná a výkon který za ni pořídíte je velmi dobrý.

Byl pro vás článek přínosný?