Hlavní navigace

Apple jako první velký výrobce oficiálně potvrdil, že koronavirus negativně ovlivňuje prodej iPhonů.

19. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Dopady koronavirové nákazy jsou pro prodejce chytrých telefonů horší, než se čekalo.

Apple varuje, že koronavirová nákaza bude mít negativní vliv na dodávky a prodeje iPhonů. Dle firmy je patrný už teď a nejspíš se ještě prohloubí. Apple je tak prvním z velkých amerických výrobců, který přiznal, že epidemie ovlivní jeho hospodaření, ačkoliv tento dopad nijak přesněji nevyčíslil. Návrat k normálu prý bude „pozvolnější“.

Většina čínských obchodů je v současnosti kvůli koronaviru buď rovnou zavřených nebo mají omezenou otevírací dobu. Výrobny už prý většinou všechny znovu obnovily provoz, produkce se v nich ale rozjíždí pomaleji, než firma očekávala. Dle vyjádření Applu je na prvním místě bezpečnost.

příloha_ovladnete_sva_data

Analatyci odhadují, že koronavirus by v Číně, která je pro telefony největším světovým trhem, mohl v prvním kvartálu letošního roku snížit poptávku až na polovinu, a přiznávají, že pokles je zatím horší, než zprvu očekávali.

V provincii Chu-pej, kde nákaza propukla, tempo nově nakažených sice zpomaluje, navzdory tomu se však továrny a obchody vracejí do běžného provozu jen zvolna. Aktuální prognózy Applu tak potvrzují, že nákaza významným způsobem negativně ovlivní celou čínskou ekonomiku.

Byl pro vás článek přínosný?