Hlavní navigace

Automatizace v IT službách sníží počet pracovníků až o čtvrtinu

20. 10. 2015

Sdílet

 Autor: © koltukov - Fotolia.com
To, že automatizace přebírá lidem práci, je známý fakt. V roce 1949 bylo například na pozici telefonního operátora v USA zaměstnáno 182 tisíc lidí. Tehdy bylo toto povolání na vrcholu. Loni však toto číslo podle tamních statistik kleslo na 2 170 zaměstnanců.

Podobný průběh bude mít podoba zaměstnanců v IT službách. Masivní propuštění v důsledku automatizace očekává až 170 velkých firem včetně těch v IT průmyslu. Třetina z nich očekává propouštění více než 25 procent veškeré pracovní síly do roku 2020. Tvrdí to průzkum společnosti Information Services Group (ISG).

Dalších 25 procent firem předpokládá propuštění ve výši 15 ž 25 procent zaměstnanců a téměř 30 procent společností plánuje propustit maximálně 15 procent pracovníků. Navyšování stavů do budoucna předpokládá pouze 5 procent respondentů.

Zvyšující se automatizace a zlepšující se lidské schopnosti podle ředitele ISG Roba Brindleyho ženou spolehlivost IT systémů neustále dopředu.

„Automatizace bude nadále fungovat v pozadí, bude hodnotit průběh práce i případné nehody a bude je řešit dříve, než dojde k zásahu spotřebitelů.“

Ve vývoji jsou také nástroje jako kognitivní engine Amelia společnosti IPsof. Ten bude umět buďto vylepšit současné pracovníky nebo je s postupem času nahradit.

Pokles počtu telefonních operátorů byl vynahrazen nárůstem zaměstnanosti v jiných průmyslech. Nyní však není jasné, jestli automatizaci v příštích letech překryje nová technologie v jiných oblastech. Ačkoliv se do budoucna očekává růst poptávky po vysoce vzdělaných zaměstnancích, celkový počet pracovních míst by mohl poklesnout.

příloha_ovladnete_sva_data

Důsledky automatizace se v roce 1955 probíraly také v americkém Kongresu. „V dlouhém období vidím jenom samé výhody, tvrdí o narůstajícím podílu strojů na trhu prezident institutu Carnegie Vannevar Bush.

„Když jde o individuální jedince, je to jiný příběh. Společnosti jako celku může tento krok jen prospět, avšak zároveň může některým způsobit významné těžkosti.“

Byl pro vás článek přínosný?