Hlavní navigace

BlackBerry převede výrobu smartphonů na Foxconn

22. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © IDGNS Boston
Kanadská společnost zahájila realizaci plánu, o kterém analytici spekulují již dva roky, kterému se ale BlackBerry prozatím vyhýbala.

Představitelé BlackBerry oznámili, že dosáhli dohody s tchajwanským výrobcem Foxconn, který by měl vyrábět veškerý hardware, zatímco BlackBerry se zaměří výhradně na vývoj a správu softwaru a služeb souvisejících s provozováním smartphonů této značky. Dohoda bude prozatím uzavřena na dobu pěti let.

Společnost vede rozhovory o možnosti outsourcování výroby zařízení zhruba již dva roky, po neúspěšném pokusu o prodej a neustávajících ztrátách BlackBerry přiznává, že výroba hardwaru je příliš drahá a málo výnosná. Konečné rozhodnutí však padlo až s příchodem nového prozatímního generálního ředitele Steva Chena, který na místo nastoupil před několika měsíci.

Podle analytiků k tomuto rozhodnutí vedl neúspěch jednání, při kterých se BlackBerry snažil dosáhnout dohody se skupinou investorů o prodeji svého majetku. Strategického investora, který by pomohl společnosti v restrukturalizaci a dosažení ziskovosti, se však nalézt nepodařilo. Společnost se tak ocitla před rozhodnutím, jestli nasměrovat k bankrotu, rozprodeji jednotlivých částí nebo rozsáhlé restrukturalizaci, která by jí umožnila vyhoupnout se do černých čísel. Nakonec se přiklonila k druhé variantě. Ostatně, Steve Chen, dočasný generální ředitel, je v podobných vyjednáváních poměrně zběhlý.

BlackBerry a Foxconn v pátek oznámily, že tchajwanská firma se stává výhradním výrobcem hardwaru se značkou BlackBerry. V první fázi budou obě společnosti vyvíjet smartphone společně, předpokládá se ovšem, že další vývoj převezme výhradně Foxconn. Pozorovatelé již dříve předpokládali, že nejpravděpodobnějším hardwarovým partnerem bude některá z asijských společností, padala ovšem spíše jména jako Samsung, Lenovo nebo Huawei.

Představitelé Foxconnu již oznámili, že společnost bude smartphony vyrábět ve svých závodech v Indonésii a Mexiku. BlackBerry poskytne Foxconnu řadu patentů souvisejících s technologickými zkušenostmi při výrobě mobilních přístrojů a bude také sledovat kvalitu montáže a zajišťovat primární testování vyrobených smartphonů.

Po zveřejnění těchto informací stouply akcie BlackBerry o 16 %, i když společnost zveřejnila čtvrtletní údaje, které jsou celkem katastrofální. Prodeje v období září–listopad poklesly o 56 % na 1,19 miliard dolarů, zatímco analytici očekávali příjmy pohybující se kolem 1,6 miliardy dolarů. Ztráta společnosti se zvýšila na 67 centů, oproti odhadovaným 46 centům. Čistá ztráta společnosti, která zahrnovala odepsání majetku, činí 4,4 miliardy dolarů.

Prodej chytrých telefonů klesl z 3,7 milionů v loňském roce na letošních 1,9 milionu.

„BlackBerry dnes oznámila dohodu, která je pro ni zásadní. Foxconn jí poskytne kapacity nezbytné k dosažení nutné konkurenceschopnosti, a to zejména na asijských trzích, jako je Indonésie,“ domnívá se Ben Wood, analytik mobilního trhu agentury CCS Insight.

příloha_ovladnete_sva_data

„Partnerství s Foxconnem umožní BlackBerry soustředit se na to, co dělá nejlépe – design, světově špičkové zabezpečení, vývoj softwaru a podnikovou správu mobilních zařízení,“ stojí mimo jiné v prohlášení BlackBerry.

Foxconn je také smluvním výrobcem smartphonů značek Apple, Sony a dalších.

Byl pro vás článek přínosný?