Hlavní navigace

BlackBerry projde zásadní restrukturalizací, omezuje vývoj mobilů

26. 5. 2015

Sdílet

 Autor: © Elizabeth Heichler - IDGNS
Kanadská společnost BlackBerry oznámila, že ze své divize zabývající se vývojem zařízení propustí blíže nespecifikovaný počet zaměstnanců a uspořené prostředky použije k investicím do jiných oblastí.

Dříve jeden z nejznámějších výrobců smartphonů na světě o víkendu v oficiálním prohlášení uvedl, že jeho byznys projde konsolidací, která se dotkne „řady zaměstnanců po celém světě“.

Uspořené finanční prostředky chce firma podle svého vyjádření alokovat do oblastí, které mají potenciál největšího růstu. Na konci svého posledního fiskálního roku mělo BlackBerry 6 225 zaměstnanců na plný úvazek.

I když během uplynulého roku kanadská společnost vydala čtyři nové smartphony s operačním systémem BlackBerry 10, a to telefony Classic, Passport, Z3 a Porsche Design P 9983, podíl jejího BlackBerry OS na trhu neustále upadá.

Podle analytické společnosti IDC měl BlackBerry OS v prvním čtvrtletí tohoto roku na globálním trhu s mobilními operační systémy pouze 0,3% podíl. Kanadská společnost si je samozřejmě vědoma toho, že v oblasti vývoje smartphonů zaspala, a snaží se proto investovat do jiných oblastí, které mají růstový potenciál.

BlackBerry tak investuje především do vývoje softwarových produktů, které umožňují velkým firmám centrálně spravovat mobilní zařízení jejich zaměstnanců. V současné době se firma snaží uspět se svým softwarem BES12, který je mimo jiné integrován do telefonů řady Galaxy od korejské společnosti Samsung Electronics, jež obsahují bezpečnostní technologii Knox.

BlackBerry představilo také tzv. BlackBerry IoT Platform, která je zaměřena především na automobilový průmysl.

příloha_ovladnete_sva_data

BlackBerry také nedávno koupilo společnost Secusmart, která se zabývá poskytováním šifrovacích technologií pro hlas i data a firmu Movirtu, jež poskytuje technologie pro mobilní operátory.

V březnu tohoto roku BlackBerry oznámilo, že dokončuje přeměnu své vnitřní struktury, která se nově bude skládat z divizí Zařízení, Firemní služby, Firemní technologie a Zprávy.

Příjmy kanadské společnost v posledním čtvrtletí jeho uplynulého finančního roku činily 660 milionů dolarů, přičemž 42 % pocházelo z hardwaru, 47 % ze služeb a 10 % ze softwaru.

Byl pro vás článek přínosný?