Hlavní navigace

CES 2018: Přepravní dron, hudební lednička a spousta obřích televizí

10. 1. 2018

Sdílet

 Autor: IDGNS
Největší světový veletrh spotřební elektroniky, každoročně pořádaný ve městě hříchu Las Vegas, je opět tu. Začíná 9. ledna, končí 12. a i letos je nabitý nejrůznějšími šílenými prototypy, trendy pro rok 2018 i těmi nejpokročilejším technologiemi. Už první den přinesl zajímavé produkty, o nichž se stojí za to zmínit.

Už 8. ledna se při novinářské prezentaci ukázal Intel. Americký gigant nutně potřebuje trochu pozitivní reklamy – odhalení zranitelností Meltdown a Spectre, které se dotýkají téměř všech procesorů firmy a nedávných zprávách o odprodání akcií šéfem firmy Brianem Krzanichem je na tom jinak poměrně solidní reputace firmy nepříliš dobře. Tvrdá konkurenční válka s Nvidií je dalším trnem v oku společnosti, která se jen složitě vyrovnává s inovacemi posledních let a koncem Moorova zákona.

Pozornost si získat dokázal. Přímo na veletrhu nechal v USA vzlétnout německý prototyp dronu pro přepravu lidí Volocopter, ve kterém se generální ředitel Krzanich proletěl jako úplně první pasažér v historii. „To bylo fantastické. Nejlepší let, jaký jsem kdy v životě zažil. Každý bude jednoho dne takto létat,“ prohlásil po dokončení letu Krzanich.

Velmi suverénně tím Intel přesunul pozornost ze svých problémů do budoucna a na svou vlastní divizi dronů; že na Volocoptéře, vyvíjené už od roku 2011, pracuje po boku německého startupu právě Intel odhalila firma až na letošním veletrhu.

Mimochodem, definovat Volocopter není úplně jednoduché. Elektrická multirotorová helikoptéra je poněkud kostrbaté, ale nic lepšího prozatím nemáme. Drony se často označují podle počtu rotorů, ale pojem oktadekakoptéra (Volocopter disponuje 18 rotory) se pravděpodobně neuchytí.

Žhavým tématem CES 2018 bude také rozšířená realita, jedno z nejostřeji sledovaných inovativních odvětví v oboru. Nejzajímavěji se jeví oznámené futuristické chytré brýle Rokid Glass od firmy Rokid. Revoluci v rozšířené realitě a široké osvojení pravděpodobně nepřinesou, dobře však naznačují, co budou „klíčové body“ dalšího vývoje chytrých brýlí.

Produkt Rokidu nebude nutné připojovat k chytrému telefonu nebo počítači – což je absolutní nutnost – a poběží na bateriích. Výpočty zajistí interní procesor, pro dodatečné potřeby se přes Bluetooth nebo Wi-Fi připojí ke smartphonu. Hodlá také postupně snižovat váhu chytrých brýlích. Prototyp je zatím poháněn Androidem a osmijádrovým Samsungem Exynos. Prozatím slibné.

Dojmy některých zpravodajských serverů jsou však rozpačité. The Verge i Cnet shodně považují chytré brýle pro „každodenní nošení“ poněkud nepraktické a spekulují, zda vůbec existuje rozumný důvod, proč je kdy využívat.

Vzhledem k tomu, kolik společností se však do vývoje brýlí pro rozšířenou realitu, jim však průmysl zjevně věří.

Tradičně je CES také plný televizí; v prvním dnu nejvíce zaujalo LG s „rolovatelnou“ OLED televizí a další, extrémně tenkou 4K HDR chytrou televizí. Nezklamal ani jihokorejský tygr Samsung se svou televizí „The Wall“, kterou nazývá první modulární televizí. Skládá se totiž z několika modulárních MicroLED displejů; jde je zkombinovat do masivní 8K televize o velikosti 146 palců (úhlopříčka 3,7 metrů).

Pokud máte hodně místa a hodně, ale opravdu hodně zbytečných financí, které se vám povalují všude kolem, jde určitě o zajímavou koupi.

Na konferenci se objevila i chytrá auta, hodinky a další produkty, těch však ještě uvidíme hodně. V příštích dnech vám přineseme další novinky, které se na CES 2018 vyskytly.

příloha_ovladnete_sva_data

A abychom nezapomněli – LG kromě televizí představilo také chytrou ledničku, dokonce i ta má displej. Dotykový. Se systémem WebOS. A když na něj poklepete, stane se transparentním a ukáže vám obsah ledničky.

„Spustíte skrze ni také své oblíbené písničky z Amazon Music a dalších streamovacích služeb,“ píše se v tiskové zprávě. Co jiného by člověk ostatně mohl od své chytré ledničky chtít?

Byl pro vás článek přínosný?