Hlavní navigace

Čínští agenti prý pronikají do politiky prostřednictvím sítě LinkedIn

11. 12. 2017

Sdílet

 Autor: IDG
Podle německé rozvědky BfV využívá Čína falešných profilů na LinkedIn ke sběru informací o německých politicích a úřednících.

Dle BfV čínská výzvědná služba na populární profesní sociální síti zacílila až na deset tisíc německých občanů v možné snaze angažovat je jako informátory, mezi nimi i přední německé politiky.

„Tohle je rozsáhlý pokus infiltrovat konkrétní parlamenty, ministerstva a vládní agentury,“ komentuje šéf BfV Hans-Georg Maassen.

Čína podobná obvinění z kyberšpionáže v minulosti popírala, k aktuální kauze se však zatím nevyjádřila. BfV uvedla i množství falešných profilů, které k tomu měli Číňané využít, osm nejaktivnějších zveřejnila konkrétně.

příloha_ovladnete_sva_data

Patří atraktivně působícím mladým profesionálům – od personalistů až po ekonomy –, až na to, že ve skutečnosti neexistují. Podle Maassena je odhalení takového typu snah o infiltraci „enormně znepokojivé“. Uživatelé, kteří mají podezření, že mohli být tímto způsobem využiti, se mají na BfV ihned obrátit.

Kyberšpionáž BfV řešila už loni, s podezřením na snahy údajně ruskou vládou ovládané hackerské skupiny Fancy Bear (či APT28) ovlivnit německé parlamentní volby. Problematika je však globální.  Například na půdě australské vlády se aktuálně řeší návrh zákona, jehož smyslem je zabránit cizímu vměšování do politických aktivit v zemi. Jde o reakci na údajné vměšování Ruska do loňských amerických prezidentských voleb a na rostoucí vliv Číny na světové scéně. Peking se proti tomuto kroku Austrálie ostře ohradil.

Byl pro vás článek přínosný?