Hlavní navigace

Člověk vs. AI – vůbec první vzájemná diskuze vyzněla pro stroj

23. 6. 2018

Sdílet

 Autor: C. Todd Lopez a Computerworld US
První živá veřejná debata mezi systémem umělé inteligence (AI) a člověkem proběhla v San Francisku. Podle posluchačů byly pro ně přínosnější argumenty stroje.

Project Debater, což je AI systém, jenž vyvíjí izraelské laboratoře IBM, a Noa Ovadia, izraelská specialistka na debaty, měly za úkol si připravit argumenty pro a proti na téma: „Měli bychom finančně podporovat průzkum vesmíru.“

Systém umělé inteligence, jenž vychází z technologie IBM Watson,  debatoval s profesionální debatérkou, vyslechl si její argumentaci a přesvědčivě reagoval vlastními odůvodněními, která nebyla připravena předem. Snažil se přesvědčit publikum, aby zvážilo jeho stanovisko na toto kontroverzní téma.

Témata pro první prezentaci této technologie byla vybrána s ohledem na co nejsmysluplnější debatu. Project Debater v nich ale nebyl nijak dopředu proškolen. Cílem projektu je s postupem času začít systém využívat ve vhodných oblastech i v méně prověřených tématech.

Obě strany přednesly čtyřminutovou úvodní řeč, následně se čtyři minuty věnovaly protiargumentům a nakonec vše ve dvou minutách shrnuly.

Project Debater předestřel ve své úvodní řeči několik faktů podporujících danou myšlenku. Například zmínil, že průzkum vesmíru je pro lidstvo přínosný, protože pomáhá posouvat vědu kupředu a podněcuje v mladých lidech nevšední způsoby myšlení.

Ovadia oponovala s argumentem, že vládní dotace se dají využít lépe, například na podporu vědeckého výzkumu přímo na Zemi. Project Debater si vyslechl její odůvodnění a přednesl své protiargumenty.

Oponoval například tím, že případné technologické a ekonomické přínosy průzkumu vesmíru převažují nad přínosy jiných vládních výdajů. Po závěrečném shrnutí od obou stran proběhl bleskový průzkum, ve kterém zastávala většina diváků názor, že Project Debater obohatil jejich znalosti více než jeho lidská soupeřka.

Project Debater má podle tvůrců nabídnout rozšířenou AI, která získává znalosti z celé škály oborů a zvyšuje lidskou inteligenci.

AI asistenti pro nás už teď odvádí velmi užitečnou práci díky své schopnosti sofistikovaně vyhledávat klíčová slova a reagovat na jednoduché otázky nebo požadavky (například „kolik uncí je v jednom litru?“ nebo „zavolej mámě“).

příloha_ovladnete_sva_data

Project Debater se ale vydává do neprobádaného území: vstřebává obrovské a rozmanité soubory informací a názorů, aby pomohl lidem vystavět přesvědčivou argumentaci a dělat rozhodnutí podložená dostatkem informací.

Project Debater  disponuje třemi dovednostmi, které nemají v oblasti AI obdoby: zaprvé psaním a přednesem projevů s využitím dat. Zadruhé poslechem s porozuměním a schopností odhalit v dlouhé nepřerušované promluvě skrytá klíčová tvrzení. A zatřetí modelováním lidského rozhodování do jedinečného znalostního grafu, který umožňuje strukturovanou argumentaci.

Byl pro vás článek přínosný?