Hlavní navigace

Co čeká kryptoměny v příštím roce?

29. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © dalebor
Kryptoměny se postupně stávají čím dál běžnější součástí života stále většího počtu osob, což z nich činí vyhledávaný cíl kyberzločinců. V nadcházejícím roce proto lze očekávat další vývoj a změny v této oblasti. Podle odborníků z Kaspersky Lab opadnou prvotní velká očekávání ohledně využití blockchainu mimo oblast kryptoměn, klesne také počet plateb s využitím virtuálních měn a postupně dojde ke stagnaci jejich směnného kurzu.

Nelegální dobývání kryptoměn, tzv. mining, letos předčilo všechny kybernetické hrozby včetně velmi obávaného ransomwaru. I přes to ale blockchain a virtuální měny ve druhé polovině roku postihly velké výkyvy – postupný pád cen kryptoměn. Jejich nízká cena se projevila rapidním poklesem zájmu ze strany veřejnosti, změnou aktivity kryptokomunity a obchodníků i kyberzločinců.

Odborníci ze společnosti Kaspersky Lab vytvořili pro následující rok tři hlavní předpovědi, které do určité míry rozvíjí ty z let minulých, k jejichž naplnění v mnohých případech částečně došlo. Mohli jsme tak například pozorovat narůst nelegální těžby kryptoměn.

Ukázalo se, že pro útočníky je bezpečnější nenápadně dobývat kryptoměny skrze napadaná zařízení než používat vyděračský software, který budí přílišnou pozornost. To ale neznamená, že ransomware postupně opouští scénu – jedná se stále o efektivní metodu kybernetických útoků a monetizace jednotlivců a organizací.

 

Hlavní bezpečnostní trendy pro rok 2019 v oblasti kryptoměn

 

  1. 1.   Upadající zájem o využití blockchainu mimo oblast kryptoměn

Odborníci z Kaspersky Lab očekávají, že blockchain poženou spíše lidé než samotné technologické možnosti. Mnohé firmy a průmyslová odvětví totiž došly k závěru, že blockchain má daleko užší rozsah aplikovatelnosti, než se původně zdálo. Většina pokusů využít ho v dalších oblastech nedopadla podle očekávání. Možnosti spolehlivé práce s blockchainem mimo kryptoměny se dlouhodobě zkoumají, ale o jejich úspěšnosti důkazy spíše scházejí. Rok 2019 se tak snadno může stát bodem zlomu, kdy se lidé přestanou dále snažit blockchain rozvíjet a přizpůsobovat.

 

  1. 2.   Využití kryptoměn k běžným platbám bude nadále klesat

V roce 2017 velké množství obchodníků a dodavatelů oznámilo, že budou přijímat platby kryptoměnami. Provize a poplatky (akutní problém v prosinci 2017), pomalé převody, vysoké zaváděcí náklady a malé množství zákazníků způsobily, že o ně postupně obchodníci ztratili zájem. Pro firmy a organizace v následujícím roce nemá smysl s virtuálními měnami pracovat.

příloha_ovladnete_sva_data

 

  1. 3.   Nedojde k návratu závratného směnného kurzu z roku 2017

Až do ledna 2018 zažíval Bitcoin obrovské výkyvy své hodnoty – strmé pády i nárůsty. Experti z Kaspersky Lab však neočekávají, že by k obdobným situacím v nadcházejícím roce docházelo, protože hodnota digitálních měn přímo reflektuje jejich popularitu. Dle jejich názoru je množství příznivců kryptoměn a zainteresovaných osob omezené a jakmile dojde k jejich dosažení, cena kryptoměn už dále neporoste.

Byl pro vás článek přínosný?