Hlavní navigace

Dělení v IBM, firma se chce plně zaměřit na hybridní cloud

12. 10. 2020

Sdílet

 Autor: © frenta - Fotolia.com
IBM ze své struktury vyčlení byznys pro infrastrukturní služby a zaměří se na hybridní cloud a umělou inteligenci.

IBM je na cestě k tomu stát se lídrem v oblasti hybridního cloudu a rozhodně nemá v úmyslu na ní klopýtat. Ze své divize Global Technology Services proto vyčlení útvar Managed Infrastructure Services s obratem 19 miliard dolarů a hodlá z něj postavit zcela novou firmu, prozatímně nazývanou NewCo. Ta bude klientům poskytovat infrastrukturní služby.

Zaměstnávat bude zhruba 90 tisíc lidí a obsluhovat víc než 4600 klientů ve 115 zemích světa, přičemž už teď prý disponuje objednávkami za zhruba 60 miliard dolarů, dvojnásobně větším objemem než nejbližší konkurenti, mezi které lze počítat společnosti Accenture, Fujitsu a Huawei. Samotné IBM se hodlá od příštího roku, kdy nová firma vznikne, zaměřit hlavně na hybridní cloud.

Generální ředitel IBM Arvind Krishna v něm vidí příležitost v hodnotě bilionu dolarů a současný krok firmy přirovnal k tomu, když před patnácti lety v podstatě zanevřela na výrobu osobních počítačů, aby se mohla věnovat „větším věcem“. V současností je takovou větší věcí právě hybridní cloud.

„Hybridní cloud a umělá inteligence se rychle stávají středobodem obchodování, transakcí a časem i samotného computingu, takže tento krok je jedině logický. Služby dnes zajišťují šedesát procent našich příjmů, takže jakmile se z NewCo stane nezávislá firma, většinu našich příjmů bude tvořit software a softwarová řešení. To znamená výraznou změnu našeho obchodního modelu,“ říká Krishna.

příloha_ovladnete_sva_data

Dle něj bylo prvním krokem na této cestě loňské zakoupení společnosti Red Hat, a díky vzájemnému propojení technologií byla IBM schopna vyvinout hybridně cloudovou platformu, od které se odvíjí kroky další.

„Rychle se ukázalo, že šlo o zásadní investici, která vygenerovala dvouciferný růst a okamžitě upevnila pozici IBM na poli hybridního cloudu,“ hodnotí loňský rekordní transfer analytik Daniel Newman ze společnosti Futurum. Dle něj se díky rozštěpení společnosti bude moct IBM zaměřit na hybridní cloud, AI a kvantový computing bez toho, aby byla zatěžována devatenáctimiliardovým byznysem pro správu infrastruktury.

Byl pro vás článek přínosný?