Hlavní navigace

Drony dostanou ve Státech zelenou, ale Amazon má smůlu

17. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © tiero
Americký Federální letecký úřad (FAA) spolu s Ministerstvem dopravy představil nové právní předpisy, díky nimž by bylo možné jednodušeji využívat drony ke komerčním účelům

V rámci navrhované regulace by společnosti mohly létat s drony až do výšky 150 metrů při rychlosti až 160 km/h za denního světla. Drony by musel obsluhovat licencovaný operátor, přičemž zařízení by se nesměla po celou dobu vzdálit z jeho dohledu. Jak dále vyplývá z navrhovaných předpisů, drony by vždy musely dát ve vzduchu přednost běžnému leteckému provozu.

„Je to skvělý den pro letectví a budoucnost dronů ve Spojených státech,“ uvedl ministr dopravy Anthony Foxx v konferenčním hovoru s reportéry.

Nově navrhované regulace výrazně usnadňují používání dronů v USA. V současnosti si firmy (či třeba samostatní zemědělci, kteří chtějí drony využívat k zavlažování) musejí požádat u FAA o udělení speciálního povolení.

Operátor dronu navíc musí mít pilotní licenci. Oproti tomu používání dronů pro zábavu je již nějakou dobu v USA povolené, přičemž fyzické osoby musejí dodržovat stejná pravidla, jako při používání modelů letadel.

Podle FAA a Ministerstva dopravy bude mít zavedení nových mírnějších regulací pozitivní ekonomický efekt. Drony lze využívat při fotografování, prozkoumávání nepřístupných oblastí a k dalším účelům.

"Děláme vše, co je v našich silách, abychom bezpečně integrovali tato zařízení do leteckého provozu," uvedl Michael Huerta z FAA s tím, že nově navrhovaná regulace neumožňuje fungování automatizovaných dronů, které by k doručování zásilek chtěl využívat například Amazon.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak však dodal Huerta, navrhované předpisy jsou pouze prvním krokem a FAA bude celou oblast i nadále sledovat. Firmy jako Amazon navíc mohou u FAA žádat o výjimku.

Firmy v USA nyní mají dvouměsíční lhůtu na podání námitek a připomínek k navrhované regulaci.

Byl pro vás článek přínosný?