Hlavní navigace

Evropské státy spojily své síly v boji proti kybernetickým hrozbám

2. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © Dreadlock
Česká republika se ve sdružení pro boj s hackery prozatím neangažuje.

Několik členských států Evropské unie se rozhodlo vytvořit iniciativu pro boj s kybernetickými hrozbami. Ta by měla pomáhat mírnit hrozby budoucích on-line útoků. Časem by mělo vzniknout sdružení na podobném principu, jako je NATO. Jde o další krok směrem ke sjednocení přístupu ke kybernetické bezpečnosti na nadnárodní úrovni.

V této souvislosti je důležité nezapomenout ani na význam spolupráce soukromého a veřejného sektoru, protože komplexní pojetí bezpečnosti umožňuje státnímu sektoru využívat ty nejlepší zdroje a zpravodajské informace, které jsou v soukromém sektoru k dispozici od předních světových společností zabývajících se počítačovou bezpečností.

Prohlášení o záměru předpokládajícím vznik nových odvetných sil předložila na nedávném zasedání Rady pro zahraniční věci Litva. Myšlenka nového mezinárodního projektu spočívá v tom, že každý členský stát bude mít specializovanou jednotku zodpovědnou za propojení s ostatními zapojenými zeměmi – cílem je pomoci s vyšetřováním a neutralizováním nejnovějších hrozeb. V těchto jednotkách budou působit specialisté z bezpečnostních služeb a dalších institucí.

Na nové rychle se rozvíjející iniciativě spolupracují Litva, Chorvatsko, Estonsko, Francie, Finsko, Nizozemsko, Rumunsko a Španělsko, čtyři další státy – Belgie, Německo, Řecko a Slovinsko – zatím působí v roli pozorovatelů. Iniciativa přichází v době rostoucích obav, že kybernetičtí zločinci, kteří nejsou omezeni národními hranicemi, již zahájili nejen krádeže dat, ale také útoky na kritickou infrastrukturu systémů SCADA i světa internetu věcí. Tedy na oblasti, které jsou stále více nedílnou součástí lidské společnosti.

příloha_ovladnete_sva_data

Iniciativa vznikla na základě plánů oznámených Evropskou radou před několika týdny, které mají posílit roli Evropské agentury pro bezpečnost sítí a informací – ENISA. Ta má získat trvalý mandát zodpovědnosti za oblast kybernetické bezpečnosti v EU. Očekává se také, že agentura již tento rok otevře své první reakční centrum v Bruselu. To bude sledovat, vyhodnocovat a reagovat na situaci neustále a mělo by být dostupné 24/7.

„Vlády musí pochopit, že kybernetičtí útočníci jsou vždy ve výhodě: útočí jako první a obvykle jsou ukryti za rouškou anonymity. Jsou agilní, mají stále větší zdroje i naprosto jasný cíl – úspěšně proniknout naší obranou. Jediný způsob, jak tuto hrozbu potlačit, je spojit síly, sdílet informace i nejlepší osvědčené postupy a zajistit, že pro zločince nebude existovat místo, kde by se mohli ukrýt,“ vysvětluje major account manager ve společnosti Trend Micro Miroslav Štoček.

Byl pro vás článek přínosný?