Hlavní navigace

Exorcismus v Microsoftu

20. 11. 2019

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Již více než pět let je Satya Nadella CEO Microsoftu. Svého předchůdce Steva Ballmera nahradil v únoru 2014. Za tuto dobu provedl mnoho dramatických změn, s nimiž by Ballmer nikdy nesouhlasil, jako bylo odepsání 7,6 miliardy dolarů ( 184,3 miliardy Kč) za koupi Nokie v roce 2015.

Na nedávné každoroční Ignite konferenci však podnikl kroky, které zavrhly Ballmerův odkaz úplně. Microsoft je tak nyní čistě pod vlivem Nadelly a Ballmerův odkaz upadá v zapomnění.

Vše začalo, když Microsoft ohlásil, že nástupce Edge poběží na open-source Chromiu od Googlu. Přechod na Chromium byl sice oznámen už před delší dobou, ale fakt, že Microsoft uvedl nový prohlížeč na této konferenci, poukazuje na to, jak je tento krok důležitý pro budoucnost Microsoftu. Prohlížeč by měl fungovat na mnoha platformách a být přístupnější.

Může se zdát, že internetový prohlížeč už není pro Microsoft tak důležitý. Pod vedením Gatese a Ballmera byl však proprietární prohlížeč jedním ze základů celé strategie. Microsoft distribuoval Internet Explorer společně s Windows a dělal vše proto, aby udržel konkurenční prohlížeče co nejdále od svého systému. To se však nelíbilo antimonopolnímu úřadu, který proti Microsoftu zakročil a pomohl Googlu a ostatním k moci.

Gates a Ballmer však navzdory tomu ve své strategii, která je izolovala od ostatních, pokračovali. Výsledkem bylo, že prohlížeč Chrome zaujímá podle analýzy NetMarketshare 67% podíl na trhu, kdežto Internet Exploreru spolu s prohlížečem Edge patří jen 17% podíl. Nadella od této strategie úplně upustil.

Dalším Ballmerovým odkazem byl do nedávna Windows Store. Aplikace pro něj byly vyvíjeny v takzvaném UWP (Universal Windows Platform), jež vyšlo společně s Windows 8. Aplikace však byly náročné na výrobu, pomalé a celkově nepraktické. Většina lidí se jim proto vyhnula širokým obloukem. To ovšem Ballmera neodradilo a nadále prosazoval UWP.

příloha_ovladnete_sva_data

Na letošní konferenci se však Microsoft konečně rozhodl skoncovat s UWP a uvedl alfa verzi WinUI 3.0 pro vývojáře, která umožní využívat prvky UWO na aplikacích Win32. Aby toho nebylo málo, tak Microsoft dále oznámil, že bude pracovat na desktop verzi One-Note, přestože dříve tvrdil, že ji již nebude rozvíjet.

Je jasně vidět, že Nadella si jde za svými cíly, které se výrazně liší od Ballmerových. Tato strategie se velmi vyplácí, hodnota Microsoftu totiž již přesahuje bilion dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?