Hlavní navigace

Exploze v čínské továrně ohrozí dodávky tabletů iPad 2

23. 5. 2011

Sdílet

Exploze v továrně Foxconnu v čínském Chengdu může omezit už tak nízké dodávky tabletů iPad.

Analytici tvrdí, že výbuch v továrně společnosti Foxconn, při němž zahynuli dva lidé, nastal právě v budově, v níž se vyrábí tablety iPad 2. Továrna v Chengdu je přitom jedním z hlavních míst, kde je soustředěna výroba tabletů pro Apple. To bude mít za následek omezení jejich dodávek. Foxconn je známý tím, že vyrábí produkty pro řadu velkých hráčů na trhu, kromě Applu, pro nějž vyrábí i iPhone, jsou jeho významnými zákazníky například firmy Sony či HP (počítače HP se ve velkém měřítku vyrábí i v továrně Foxconnu v Pardubicích).

Plný dopad katastrofy není dosud ještě známý. Zatím se mluví o požáru a explozi, způsobené pravděpodobně v dílně na leštění. Zástupci Foxconnu sice tvrdí, že následky byly rychle odstraněny, ale průmysloví analytici jsou skeptičtější a očekávají výrazné výpadky ve výrobě tabletů Applu.

Například Mike Abramsky ze společnosti RBC Capital, tvrdí ve svojí výzkumné zprávě, že produkce iPadů může být v případě nejhoršího scénáře redukována až o 2,8 milionů kusů. V nejlepším případě bude vyrobeno o zhruba 1,3 milionu méně iPadů, než Foxconn provede ve svojí továrně všechny potřebné opravy.

Hovoří se také o poměrně špatných pracovních podmínkách v továrnách Foxconnu a v minulém roce například sebevražda jednoho z čínských pracovníků měla upozornit na situaci ve výrobních závodech. Firma pak slíbila učinit v tomto směru určitou nápravu.

Zpráva o explozi přišla poté, co Apple dokončil uvedení iPadu 2 na mezinárodních trzích, takže se nyní očekává poměrně vysoká poptávka po tomto novém modelu tabletu. V on-line objednávkách tabletu na e-shopu Applu se nyní ukazuje dvoutýdenní dodací lhůta. Dosud také pravděpodobně nejsou zcela vyřešeny dodávky některých dílů po zemětřesení v Japonsku, zasažena byla produkce řady komponent pro iPady, od skel přes displeje přes paměťové čipy až po měniče napětí.

Následuje amatérské video z továrny Chengdu, kde se vyrábí iPady 2, zachycující zmatek po explozi:

Byl pro vás článek přínosný?