Hlavní navigace

Google a Samsung podepsaly patentovou dohodu

27. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © Nmedia - Fotolia.com
Globální smlouva o vzájemné výměně licencí k patentům by měla zmenšit prostor pro spory a posílil inovace. A spojit se proti Applu.

Dohoda bude zahrnovat „široké spektrum technologií a obchodních oblastí“ a pokrývat všechny existující patenty i ty, které budou uznány v následujícím desetiletí. Obě společnosti již spolupracují, především díky tomu, že Samsung používá na svých zařízeních Android, operační systém Googlu.

Představitelé společnosti Samsung prohlásili, že dohoda bude mít velký dopad na technologický průmysl a sníží pravděpodobnost, že se Samsung a Google někdy potkají u soudu jako protivníci ve sporu ohledně nějakého duševního vlastnictví. Tento krok také nepochybně posílí pozici obou společností proti jejich konkurenci, jako je například Apple, který již vyvolal řadu soudů týkajících se patentů v hodnotě miliard dolarů.

„Samsung a Gogole hodlají ukázat zbytku světa, že lze více získat na spolupráci než sázkou na zbytečné patentové tahanice,“ píše v prohlášení Seungho Ahn, vedoucí centra duševního vlastnictví firmy Samsung. Právě Samsung, dnes největší výrobce chytrých telefonů na světě, musí čelit firmě Apple v řadě soudních pří v USA i Jižní Koreji ohledně patentů na různé mobilní technologie, zejména v souvislosti s prohlášením Apple, že Samsung a jeho nejprodávanější rodina telefonů Galaxy kopíruje design telefonů iPhone. Globální patentová válka se táhne několik posledních let a jen těžko na ní něco změní únorová schůzka čelních představitelů Applu a Samsungu.

Další velký spor se týká tzv. konsorcia Rockstar (tvořeného firmami Apple, Microsoft a Sony). To zažalovalo Google a šest dalších výrobců chytrých telefonů, kteří používají operační systém Android. Ale počet soudů týkajících se zneužívání cizích patentů roste neustále a týká se celého světa. Jen v USA běží 8 žalob proti mobilním technologiím a uživatelskému rozhraní používaného Googlem. Současně Google bojuje s Applem i prostřednictví své divize Motorola Mobility (tu před časem koupil právě díky rozsáhlé sadě mobilních patentů Motoroly, která byla mezi zakladateli mobilních sítí).

příloha_ovladnete_sva_data

Jednou z možných strategií v ochraně před patentovými spory je vlastnit co největší počet patentů na technologie. Toho lze dosáhnout například zakoupením vlastníka rozsáhlejšího portfolia klíčových patentů. To vede jednak k tomu, že původní vlastník již nemůže vyvolat soud ohledně prodaných technologií a současně je to potenciální zbraň proti jinému žalobci, kde se může snadno stát, že některý jeho produkt přímo či nepřímo staví na něčem, co je napadnutelné právě získanými právy.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku