Hlavní navigace

Google pod palbou kvůli sledování polohy

28. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia - pe3check
Google prý sledováním porušuje polohy GDPR. Sdružení na ochranu spotřebitelů si chtějí stěžovat.

Google je viněn z toho, že nedbá evropských nařízení na ochranu osobních údajů, když sleduje polohu svých uživatelů. Sdružení sedmi spotřebitelských organizací si kvůli tomu na firmu hodlá oficiálně stěžovat u místních úřadů.

Stížnost staví na zprávě, dle které jsou uživatelé nuceni systém pro sledování polohy používat, přestože Google jej už defaultně vypnul a umožňuje uživatelům jej kdykoliv pozastavit.

Sdružení však tvrdí, že Google využívá „zavádějících praktik“, aby uživatele přiměl systém sledování polohy zapnout. Souhlas tak prý není jejich svobodnou volbou. Společnost prý navíc neposkytuje „jednoznačné informace“ o tom, co sdílení informace o poloze obnáší, přestože prý může nabídnout vhled do životního stylu uživatele, včetně vyzrazení jeho náboženského vyznání, politického přesvědčení, zdravotního stavu či sexuální orientace.

Organizace na ochranu spotřebitelů z Nizozemí, Polska, Řecka, Norska, Slovinska, Švédska i České republiky proto plánují podat na Google pod záštitou GDPR oficiální stížnost u místních úřadů.

příloha_ovladnete_sva_data

„Historie polohy je defaultně vypnutá, ale kdykoliv ji můžete upravovat, smazat nebo pozastavit,“ brání se Google. „Pokud je zapnutá, pomáhá zefektivňovat služby jako je třeba předvídání provozu na vaší cestě.“

Při pozastavení služby se však uživatel dozví, že Google stále může „v závislosti na individuálním nastavení smartphonů a aplikace“ data o poloze sledovat. „Naše služby neustále vylepšujeme a stížnost si důkladně přečteme, abychom zjistili, zda v ní najdeme nějakou inspiraci.“

Byl pro vás článek přínosný?