Hlavní navigace

Google roste, nové projekty mu ale zatím prodělávají

2. 2. 2016

Sdílet

 Autor: © Google
Google, resp. jeho mateřská firma Alphabet, loni na vývoji samořídících automobilů nebo internetových balonů prodělal skoro čtyři miliardy dolarů.

Alphabet, od loňského roku mateřská společnost Googlu, za loňský rok tratila na projektech, které označuje jako „big bets“ - „velké sázky“ dohromady 3,6 miliard dolarů.

Mezi big bets řadí především ambiciózní projekty jako jsou samořídící automobily nebo internetové balony, jejichž smyslem je rozšířit síť do odlehlých oblastí, kam běžně nedosáhne.

O tom, že do obou společnost sype desítky milionů dolarů, se obecně ví, tento týden však Alphabet zveřejnila konkrétní čísla. A jak z nich vyplývá, výdaje na zmíněné projekty v loňském roce mnohonásobně vzrostly, když se dostaly na 1,9 miliard dolarů, přičemž výnos z nich činil necelou čtvrtinu, 448 milionů. I přesto za nimi Alphabet stojí a věří, že v dlouhodobém horizontu se vyplatí.

Mezi další výrazné – ovšem zatím prodělečné – investice loňského roku Alphabet zahrnuje vývoj chytrého termostatu Nest (stejnojmennou společnost Google předloni koupil za 3,2 miliardy dolarů), službu Google Fiber anebo investice do medicínských odvětví, zahrnující například vývoj chytrých kontaktních čoček, které by uživateli zároveň měřily hladinu cukru v krvi.

příloha_ovladnete_sva_data

Pro společnost se však jedná o ztrátu přijatelnou, její celkový loňský zisk před započtením úroků, daní a odpisů činil 23,4 miliard dolarů, které Googlu přinesl především jeho vyhledávač a reklama.

Celkově společnosti reorganizace a spojení pod hlavičkou Alphabet přinesla růst, který za poslední kvartál uplynulého roku činil ve srovnání se stejným obdobím roku předchozího 18 %.

Byl pro vás článek přínosný?