Hlavní navigace

Hewlett Packard Enterprise se opětovně rozdělí, část se spojí s CSC

25. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © milanmarkovic78
Hewlett Packard Enterprise (HPE) hodlá oddělit svou divizi podnikových služeb (enterprise services) a spojit ji se společností CSC. Vzniknout by tak měl gigant na poli IT služeb s ročním obratem více než 25 miliard dolarů.

Přitom to není tak dávno – vloni – co se HP rozpůlilo do dvou samostatných entit - HPE prodávající systémy a služby pro datová centra, a HP (nekdy také HPI) pro prodej PC.

Nyní tedy dochází k dalšímu štěpení, jehož cílem je prý vytvořit menší organizaci, která bude schopná rychleji reagovat na změny byznysu, jemuž začíná dominovat cloud.

HPE podle svých slov chce oddělení divize služeb dokončit do března 2017. Firmu spojenou s CSC by měl vést Mike Lawrie, dosavadní šéf CSC. Ředitelka HPE Meg Whitmanová získá místo ve správní radě. Zbývající vedení bude z poloviny jmenované HPE a CSC.

Akcionáři HPE budou vlastnit zhruba polovinu akcií spojené firmy. Propojení má prý přinést i velké úspory okolo jedné miliardy dolarů už během prvního roku, na druhou stranu s oddělením budou také nezanedbatelné výdaje. I když se propouštění v prohlášení HPE přímo nezmiňuje, již dříve tato firma oznámila, že hodlá do roku 2018 propustit více než 30 tisíc svých zaměstnanců.

HPE zmíněné rozdělení nazývá „logickým krokem“ v jejich podnikání divize Enterprise Services, která roky bojuje o rozšíření svých prodejů a zlepšení ziskovosti. Podle pozorovatelů jde ve své podstatě vlastně o zrušení nákupu firmy EDS, kterou HP učinilo v roce 2008 a za niž tenkrát zaplatilo téměř 14 miliard dolarů.

“Kvůli tomu, že stále více organizací využívá cloudy, je prodej technologických služeb stále složitější,” tvrdí Charles King, analytik firmy Pund-IT. Tím, že se HPE prezentuje jako transformační partner pro přicházející technologie, jako je analytika big dat, mobilita či cloud, může být oddělení služeb z portfolia HPE poměrně problematické.

příloha_ovladnete_sva_data

“Jak můžete být bez silné podpory servisních služeb partnerem ve strategické transformaci podniku?“ ptá se Thomas Bittman z Gartneru. Sám předpokládal, že se HPE zbaví spíše jen části služeb. Na druhou stranu to HPE dává volnější možnosti uzavírat různá strategická partnerství.

HPE rovněž oznámilo finanční výsledky – ve druhém fiskálním čtvrtletí 2016 utržilo 12,7 miliardy dolarů, což je 1% meziroční nárůst. A bylo to za posledních pět let poprvé, kdy divize dnes sdružené v HPE obratově rostly. Čistý zisk pak byl 320 milionů dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?