Hlavní navigace

HP mění nejvyšší vedení a možná i plány s PSG divizí

23. 9. 2011

Sdílet

 Autor:
Společnost HP se rozhodla vyměnit dosavadního CEO Leo Apothekera za Meg Whitmanovou, bývalou CEO společnosti eBay, která již v uplynulých měsících působila na vysoké manažerské pozici v HP.

Změna přichází po necelém roce, kdy Apotheker nahradil ve vedení Hewlett-Packard Marka Hurda po skandálu s jeho sexuálními aktivitami a jenž následně nastoupil do Oraclu. Nicméně podle oficiálního stanoviska firmy potřebuje CEO další vlastnosti, které zjevně Apotheker neměl a od Meg Whitmanové si HP slibuje nastolení nového směru a zlepšení svojí pozice na trhu. Situaci a důvody změny blíže analyzuje i článek HP v krizi. Whitmanová střídá Apothekera na našem sesterském CIO Businessworldu.

Margaret Cushing "Meg" Whitmanová je podle HP technologickou vizionářkou a silným komunikátorem a během svojí osmiměsíční dosavadní působnosti v dozorčí radě HP projevila hluboké porozumění pro produkty a strategii firmy. Co se týká Apothekera (na fotografii ještě z dob, kdy působil jako co-CEO SAPu), ten přišel do HP v poměrně turbulentní době a zjevně se mu nepodařili splnit očekávání, neboť díky svým zkušenostem ze společnosti SAP se snažil změnit strategii HP a zaměřit se více na oblast softwaru. Fiaskem ovšem skončila například snaha o start vlastního byznysu se smartphony či tablety a objevily se úvahy o oddělení či prodeji celé divize Personal Systems Group (PSG) vyrábějící osobní počítače. Více viz článek HP končí s tablety, smartphony a nejspíš i s výrobou PC. Společnost Hewlett-Packard by se tak vydala cestou IBM, což řada komentátorů kritizovala. Objevily se i úvahy, že by divizi PSG mohl koupit právě Oracle, kde působí Mark Hurd, který byl silně orientován právě na nabídku hardwaru.

S příchodem Meg Whitmanové je ovšem možné, že budou tyto plány opět přehodnoceny. Rozhodnuto by mělo být údajně do konce letošního roku. Analytici totiž tvrdí, že i přes klesající prodeje PC je tento byznys integrální součástí firmy HP a nemělo by dojít k oddělení. Ezra Gottheil, senior analytik ve společnosti Technology Business Research, říká, že HP je největším dodavatelem PC a po Applu i nejvíce profitabilní, takže nedává smysl se tohoto byznysu vzdávat. Podle Gottheila by prodej této divize poškodil důvěru partnerů a zákazníků HP a nápad na oddělení byl prý špatný. Nelze tedy vyloučit, že HP nyní si změnou vedení nejen podrží výrobu PC, ale možná se pokusí oživit i oblasti smartphonů a tabletů, kde nyní díky výprodejovým cenám začíná být významným hráčem na trhu.

Byl pro vás článek přínosný?